В Україні знову збільшаться тарифи на газ і електроенергію: скільки платитимемо

event 10:07 Вівторок 27 Квітня 2021 ПОДІЇ

Українців очікує поетапне підвищення тарифів на електроенергію. Рішення ухвалять поетапно: в першу чергу вартість кВт*год може вирости з 1,68 до 2,2 грн. В цілому ж тариф потрібно збільшити до 3 грн. Крім того, приблизно на 10% зростуть тарифи на газ.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Про це заявив колишній міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель. Уряд в черговий раз не наважився скасувати механізм, який передбачає компенсації для енергогенеруючих компаній – положення про спецзобов’язання (ПСО).

Коментар:Зараз планується продовжити дію ПСО ще на 2 місяці – розглядається такий проєкт рішення уряду. Це означає незмінні тарифи для населення, які сьогодні також незмінні на підставі ПСО“, – відзначає експерт.

Що буде з цінами на газ

Сьогодні, коли встановлюється єдина ціна на весь рік (річний тариф), прогнозується, що вона може залишатися на поточному рівні або вирости на 10%.

Залежно від того, як складеться кон’юнктура європейського ринку, ситуація на газовому ринку України для промислових споживачів і т.п., буде, відповідно, визначатися вартість газового ресурсу для ПСО, що йде на теплову енергію.

З іншого боку, є позиція Міжнародного валютного фонду щодо виключення будь-яких субсидій на ринку і надання адресних субсидій. Тому в позитивному сценарії ціна на тепло залишиться на поточному рівні або зростатиме за ціною газу.

Скільки коштуватиме електроенергія

Коментар:За розрахунками, ціна повинна бути більша за 3 грн за кВт*год. Однак ціну треба підтягувати до 2-2,2 грн за кВт*год, щоб споживач міг поетапно сприйняти такі збільшення“, – спрогнозував ексміністр.

Джерело: сайт Обозреватель

Читайте також: Голубовська попередила, що коронавірус неможливо подолати лише вакцинацією

Останні новини
29.03.2024, П’ятниця
28.03.2024, Четвер
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
Читати більше новинarrow_forward