НОВИНИ

В Україні змінилися правила виклику медичної допомоги: до кого вона тепер приїде

Відтепер усі звернення до цієї служби розподіляються на критичні, екстрені, неекстрені, непрофільні.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Кабмін затвердив розподіл звернень до екстреної медичної допомоги за новими критеріями. Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль 16 грудня на засіданні Уряду.  

Відтепер усі звернення до цієї служби розподіляються на критичні, екстрені, неекстрені, непрофільні. В Уряді впевнені, що це дозволить оптимізувати роботу швидкої. 

Критичні звернення  – це звернення стосовно постраждалих у невідкладних станах, які супроводжуються відсутністю дихання або його неефективністю, крововтратою та кровотечею й зумовлені травмами, ураженням електричним струмом, інтоксикацією через отруєння речовинами чи укусу тварин, гострими та хронічними захворюваннями. На такі виклики медики зобов’язані приїхати протягом 10 хвилин.

Екстрені виклики пов’язані із невідкладними станами, що загрожують життю хворого та можуть спровокувати різке погіршення його самопочуття, якщо медична допомога не буде надана вчасно. Вони супроводжуються порушеннями свідомості, кровотечею, гострим коронарним синдромом, ознаками гострого мозкового інсульту, розладами дихання. Можуть бути зумовлені усіма видами травм, впливом зовнішніх факторів, інтоксикацією та отруєнням та гострими й хронічними захворюваннями. Медики мають 20 хвилин часу, щоб приїхати на такі виклики.

Неекстрені виклики пов’язані зі станом хворого, який не несе загрози його життю, але водночас пацієнт потребує огляду лікаря. Такі виклики будуть передавати сімейним лікарям. Бригада “швидкої допомоги” приїжджатиме, якщо не залучена у викликах перших двох категорій.

До категорії непрофільних належать виклики, коли людина скаржиться на нежить, кашель, головний біль, застуду. На такі виклики медики не приїдуть, але людину телефоном проконсультують.

Джерело: сайт GreenPost

Читайте також: У Рівному пропонують “пустити” дуобус за новим маршрутом

Дмитро Гаврилюк

Кажуть журналісти - сидяча робота? Це не про Діму. Нашого Дмитра хлібом не годуй, а дай лише попрацювати в домашньому садку. В перервами між практикою, він ділиться секретами і лайфхаками своїх знань. А ще Діма морж! Інколи нам здається, що в його жилах тече антифриз! Наразі Діма вегетаріанець з 3-річним стажем, який розкаже вам усе про користь бобових і овочів. І часто пише про це у авторському блозі.

Недавні новини

На вихідних в Україну увірветься справжня осінь: задощить і різко похолоднішає

На вихідних, 12 і 13 жовтня, погода в Україні зміниться на осінню. У багатьох областях…

2 години ago

На Волині працівники ДСНС врятували дворічного хлопчика, який застряг у каструлі

У селищі Дубище на Волині рятувальники допомогли дворічному хлопчикові, голова якого застрягла у каструлі під…

2 години ago

На Вінниччині чоловік вбив 92-річну бабусю співмешканки

За процесуального керівництва Немирівської окружної прокуратури повідомлено про підозру жителю Вінницького району у вбивстві, пише…

2 години ago

Антициклон з субтропіків зіпсує погоду взимку: кліматолог зробила невтішний прогноз

Взимку в бік України може рухатися антициклон, який призведе до високих температур в країні.  Про…

2 години ago

Смажена картопля по-новому: будете готувати щодня

Інгредієнти дуже прості і найдоступніші, а страва виходить ну, дуже смачною! Набагато смачніше, ніж просто…

4 години ago

Квітникарі розповіли, чи можна сіяти чорнобривців восени

На кожному городі, на кожній дачі та біля будинків завжди можна побачити ці квіти. Не…

4 години ago