НОВИНИ

В Україні з січня запрацює реєстр нерухомих пам’яток України – “єПам’ятка”

Інформаційно-комунікаційна система обліку нерухомих об’єктів культурної спадщини України “Державний реєстр нерухомих пам’яток України” (“єПам’ятка”) буде запущена 1 січня 2024 року.

Про це, повідомив виконуючий обов’язки міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

“Завдання з розробки Держреєстру нерухомих пам’яток України перебуває у фінальній стадії реалізації. Ми очікуємо, що з 1 січня кожен громадянин України зможе зайти на e-pamiatka.gov.ua і подивитися дані про більшість пам’яток, які існують на сьогодні на території України”, – повідомив Карандєєв під час тренінгу для пам’яткоохоронців у середу.

Реєстр містить список об’єктів культурної спадщини України, які перебувають під охороною держави. І дасть змогу сформувати єдиний масив даних про всі такі об’єкти, зокрема й ті, що наразі перебувають на окупованих територіях.

За словами очільника Мінкультури, з понад 140 тис. пам’яток наразі в систему вже введено дані про 105 532 об’єкти культурної спадщини в галузі архітектури, археології, історії, монументального мистецтва, науки й техніки, ландшафту та садово-паркового мистецтва.

Читайте також: У РНБОУ відповіли, коли оприлюднять нову модель мобілізації в Україні 

“Наступний крок, який необхідно зробити, – упорядкувати документацію на пам’ятки. Це друга складова – зобов’язання і власника, і сторонніх осіб щодо того, що саме є предметом охорони, в який спосіб необхідно зберігати та управляти”, – наголосила заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Наталія Козловська.

Очікується, що впровадження реєстру перешкоджатиме хаотичній забудові в історичних ареалах міст. Особливо під час повоєнної відбудови, а також оптимізує процеси охорони пам’яток України на всіх рівнях державного управління. 

Шевченко Тарас

Любитель складних політичних тем. Він знає, з ким зараз веде переговори Володимир Зеленський та про що думає Емануель Макрон. Окрім політики, він також з завзяттям та захопленням напише про курйози, які сталися у твоєму районі. Він - очі редакції: не пропустить жоден вибух у Білгороді та колаборанта у Мелітополі. А ще - гарно грає в шахи та готовий довго стояти в черзі за смачною кавою.

Недавні новини

11 тригерів головного болю, про які ви могли не знати

Причини головного болю можуть бути різні. Зазвичай це перевтома, ГРВІ, високий артеріальний тиск, стрес, нестача…

4 години ago

Як правильно готувати кускус: простий та смачний гарнір

Кускус, популярний у багатьох кухнях світу, останнім часом став доступним і на полицях наших магазинів.…

6 години ago

Як почистити золоті прикраси: простий спосіб повернути блиск

Ваші золоті прикраси втратили свій блиск і вкрилися пилом? Не варто хвилюватися, адже є простий…

7 години ago

Названо помилки, через які саджанці яблунь зупиняються в рості

Молоді саджанці ніжні та вимогливі до умов вирощування. Вони досить просто можуть перестати рости. Помилки…

8 години ago

Telegram — це загроза українській національній безпеці, – Буданов

Керівник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони Кирило Буданов вважає месенджер Telegram загрозою українській національній безпеці,…

9 години ago

На Закарпатті прикордонники затримали чоловіків, які п’ять днів блукали лісами

На Закарпатті чотирьох ухилянтів, які 5 днів блукали горами, затримали. Чоловіків, які планували перепливти Тису,…

9 години ago