В Україні виник дефіцит антибіотиків: причина колапсу

event 13:07 Субота 07 Листопадаа 2020 ПОДІЇ

Паніка серед населення через пандемію COVID-19, а також імпортна залежність українського фармвиробництва спричинили ажіотаж на ліки, зокрема на антибіотики.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Як пояснив директор фармацевтичного забезпечення Міністерства охорони здоров’я Олександр Комаріда, усі субстрати та сировина купується за валюту, що впливає на формування ціни на лікарські засоби.

За його словами, зараз компаніям купити за кордоном сировину для ліків не так вже й просто, адже епідемія змусила країни обмежити її продаж. Вони проводять робочі наради, щоб вирішити питання забезпечення протимікробними засобами українців. Однак про кредитування фармкомпаній із боку держави поки не йдеться.

Поки держава не сяде за стіл переговорів із фармкомпаніями, ліки будуть продовжувати бути в дефіциті навіть для госпіталізованих хворих із важкою формою коронавірусу, стверджує експерт.

Як пише видання, фармацевти пояснили, що продаж антибіотиків обмежений і може виникнути колапс, якщо влада негайно не візьметься за проблему.

Збільшений попит на ліки прогнозувався ще навесні, під час першого спалаху епідемії. Передбачаючи підвищення цін на окремі види ліків, Кабмін ухвалив постанову №341 для стабілізації цін на певний перелік цін.

Згідно із цим документом, якщо в аптеці роздрібна ціна піднялася на 5% – аптека робить нове ціноутворення, приміряючи свою націнку. Далі повідомляє про це Держпродслужбу і кладе товар “у карантин”, не маючи права його продавати протягом трьох днів. Якщо виробник підняв ціну на більш ніж 15%, то маючи в наявності антибіотики, аптечний заклад змушений покласти їх у карантин на 30 днів.

Джерело: сайт Obozrevatel

Читайте також: 4 міфи про грип, в які потрібно перестати вірити

Останні новини
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
11.04.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward