В мережі опублікували список технологій, які були створені випадково

event 16:50 Середа 16 Вересня 2020 У СВІТІ

Безліч винаходів, які міцно увійшли в наше повсякденне життя, з’явилися випадково: спочатку вони були просто “помилками” або “невдалим” результатом експерименту.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Кукурудзяні пластівці

Двоє братів — Джон та Уїлл Кейт Харві Келлог — працювали у санаторії Battle Creek у Мічигані, де Джон був головним лікарем. Обидва були сумлінними прихильниками Церкви адвентистів сьомого дня та використовували свою роботу, щоб пропагувати суворі дієтичні та моралістичні принципи релігії (включаючи вегетаріанство, утримання від алкоголю та ін.), а також проводили дослідження у сфері харчування та впливу дієти на пацієнтів.

У 1894 році під час приготування тіста з вареної пшениці один із братів пересушив масу, після чого вона розпалася на десятки пластівців. Брати спробували пластівці та запекли їх у духовці. Тоді вони вирішили використовувати замість пшениці кукурудзу, і результат виявився непоганим. Так і з’явилися кукурудзяні пластівці, які сьогодні багато хто вживає на сніданок.

Тефлон

ПТФЕ є технічною назвою цього матеріалу, і його зазвичай продають під торговою маркою Teflon, яка виробляється фірмою DuPont.

Наприкінці 1930-х років його винайшов один із працівників фірми доктор Рой Планкетт. Тоді він фактично намагався створити новий холодоагент. Під час розробки учений зауважив, що в якийсь момент газ перестав виходити із пляшки. Він розпиляв пляшку та виявив, що зсередини її стінки покриті якоюсь речовиною. Це і був антипригарний матеріал, сьогодні відомий як тефлон.

Фруктове морозиво

Найперший фруктовий лід було створено ще у 1905 році 11-річним хлопчиком на ім’я Френк Епперсон, і також випадково. Одного разу Френк залишив стакан содової з паличкою на ґанку свого будинку. Вночі похолодало, а коли наступного ранку Френк вийшов на вулицю, то побачив, що його напій замерз, як бурулька.

Френк назвав свій винахід — фруктове морозиво — “Epsicle”, а його друзі придумали іншу назву — “Popsicle”, її Френк і запатентував у 1923 році.

Мікрохвильова піч

Мікрохвильова піч була створена наприкінці 1940-х років і сьогодні нею користуються майже в кожному будинку. У 1945 році Персі Спенсер експериментував із новою вакуумною трубкою під назвою магнетрон, проводячи дослідження для корпорації Raytheon. Одного разу він помітив, що під час роботи приладу льодяник у його кишені почав танути. Він був заінтригований, і тому провів ще один експеримент із попкорном. Тоді Спенсер зрозумів, які можливості є у нового пристрою.

Рентгенівські промені

Вільгельм Рентген був ексцентричним інженером-механіком і фізиком, який цікавився дослідженням властивостей катодних променевих трубок. Одного разу він помітив, що під час роботи пристрою (який знаходився під непрозорою кришкою) флуоресцентний папір, що лежав на деякій відстані, почав світитися. Він припустив, що причиною цього може бути новий вид променів.

Впродовж наступних тижнів вчений їв і спав у своїй лабораторії, вивчаючи властивості нових променів, які він тимчасово називав «рентгенівськими», використовуючи для них математичне позначення (“X”), як для чогось невідомого. Майже через два тижні після відкриття він зробив найпершу фотографію за допомогою рентгенівських променів — фото руки своєї дружини Анни Берти.

Джерело: сайт Велика Епоха

Читайте також: Чи можуть собаки виявляти COVID-19 за допомогою нюху

Теги: морозиво
Останні новини
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward