Українці повинні заплатити податки за свої квартири, машини і доходи: скільки і коли

event 11:55 Понеділок 22 Березня 2021 ПОДІЇ

Українці у 2021 році повинні заплатити податки з додаткових доходів, за свої квартири і машини. Ставки залишилися незмінними, однак уже найближчим часом правила можуть кардинально змінити.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Хто повинен платити податки з доходів? За що і скільки?

В Україні роботодавець платить податки замість співробітника. “На руки” віддають уже “чисту” зарплату, а те, що належить державі, переказують самі. Але якщо ви отримуєте доходи, наприклад, як фрилансер, продали нерухомість або машину, надаєте якісь послуги “на дому”, то податки потрібно платити самостійно.

Про це йдеться в 162 статті Податкового кодексу. Наприклад, якщо ви здаєте в оренду квартиру, раз на рік потрібно підрахувати свій дохід і сплатити з нього податок. Правда, левова частка українців не просто не декларують додаткові доходи, але навіть не знають, що це потрібно робити.

За що потрібно платити податок:

  • дохід від незалежної професійної діяльності (перукарі, сантехніки, копірайтери тощо) – 18%;
  • дохід від оренди нерухомості – 18%;
  • прибуток від цінних паперів – 18%;
  • винагороди та інші виплати за договором – 18%;
  • подарунки і нецільова благодійність – 18%;
  • дохід від продажу нерухомості – 5%.

У сумі за рік власник квартири, яку він здає за 10 тис. грн, повинен заплатити в бюджет 23 400. За порушення загрожують штрафи. Якщо не подати декларацію вчасно, доведеться заплатити 51-136 грн. А за приховування доходу штраф може скласти від 10 до 50% несплаченої суми (залежить від того, як довго приховувати). Ну і до того ж доведеться і заплатити в бюджет сам податок.

Декларацію до податкової потрібно подавати до 1 травня. Там повинні розрахувати і суму, яку доведеться віддати в бюджет.

Кому потрібно заплатити податок за квартиру?

Частина українців до 1 липня отримає за місцем прописки квитанції-повідомлення про необхідність сплатити податок на нерухомість. Платити потрібно за квартири, площа яких перевищує 60 квадратів, і за будинки площею від 120 квадратних метрів.

Це за умови, що одному члену сім’ї належить більше від зазначеної площі. Розмір податку – до 1,5% від мінімальної зарплати за минулий рік за кожен квадрат понад норми. Наприклад, якщо квартира площею 80 квадратних метрів, заплатити доведеться близько 1416 грн (по 70,8 грн за кожен “зайвий” квадрат).

Кому потрібно заплатити податок за машини?

Українці, які володіють машинами вартістю від 2,2 млн грн і віком не більш ніж п’ять років, повинні заплатити 25 тис. грн податку. На це дають 60 днів із моменту отримання квитанції.

Як говориться в ст. 267 Податкового кодексу, квитанція надійде за місцем реєстрації. Якщо ж не заплатити протягом 60 днів, сума податку буде рости. Так, оплата в перші 90 днів – плюс 10% до штрафу, після 90 днів – 20%. Крім того, автомобіль або інше майно можуть заарештувати (так звана податкова застава).

Користуватися машиною можна і в заставі, але продати або подарувати її не вийде. Ба більше, податківці мають право забрати автомобіль, продати його, з отриманої суми отримати платіж, а решту повернути вже колишньому власнику автомобіля. Правда, така ситуація – велика рідкість. Найчастіше боржники після податкової застави відразу ж платять за рахунками.

Джерело: сайт Обозреватель

Читайте також: “Холод не відступає”: синоптики розповіли про погоду в Україні на сьогодні

Теги:
Останні новини
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
22.03.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward