Україна увійшла в ТОП-5 постачальників контрабандних сигарет в ЄС

event 16:36 Понеділок 28 Вересня 2020 ПОДІЇ
ciga

Україна знаходиться в ТОП-5 постачальників контрабандних і контрафактних сигарет в ЄС. У 2019-му році в Євросоюз з України поставили 2,4 мільярда сигарет, кожна 18-я сигарета – нелегальна.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Згідно з даними на сайті “Ні контрабанді”, створеного компанією JTI у партнерстві з фіскальною та прикордонною службами, в останні роки зростає частка контрабанди з Білорусі. Зокрема, через Україну йде контрабандний товар тютюнової фабрики “Неман”, а також транзитом через морський кордон України доставляють контрабанду з Китаю.

Коментар:Хоча Білорусь – найбільший “постачальник” такої продукції, велика частина йде далі в Європу, а в Україні продається приблизно п’ята частина білоруської контрабанди“, – пише джерело.

Ще одне велике джерело нелегальних сигарет – підтримувані Росією самопроголошені території: Придністров’я, а також маріонеткові освіти в Донецькій і Луганській областях, як і сама РФ.

У Придністров’ї й ОРДЛО вже налагоджено власне виробництво тютюнової продукції: як індустріальне, так і кустарне. У областях України, які межують з ними і Росією, прикордонна служба виявляла цілі склади з “тіньовими” сигаретами.

Також в цьому році спостерігається стрімке зростання контрафакту (підробки брендів). За даними профільної асоціації “Укртютюн”, кожна п’ята нелегальна пачка – це контрафакт відомих брендів.

За сім місяців нинішнього року в Україні “зловили” 5,5 мільйона пачок контрабандних сигарет, повідомили в Держмитній службі. Представник відомства Сергій Демченко зазначає, що з них більше мільйона пачок повинні були відправитися далі – до Євросоюзу. Основний пункт призначення – Польща. Звідти нелегальні цигарки можуть подорожувати по всьому ЄС.

При занадто високій ціні на сигарети або при різкому підвищенні акцизів попит на відносно дешеву контрабандну продукцію теж починає рости. А зі зростанням попиту зростає і пропозиція – в результаті виходить замкнуте коло, яке розгойдує “тіньову” торгівлю.

Торік частка нелегальних сигарет в Україні перевищила 6%.

Коментар: Маховик контрабанди через зростання акцизів і недостатньо ефективну антиконтрабандну політику держави може розгойдуватися до такої міри, що на його зупинку знадобляться роки. Таким чином, при відсутності рішучої програми дій ризики будуть зростати – а з ними і втрати держбюджету“, – резюмує джерело.

Джерело: сайт Новое Время

Читайте також: Вчені створили біопластик із желатину та вугілля, який очищає повітря приміщень (відео)

Останні новини
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
Читати більше новинarrow_forward