НОВИНИ

Україна переходить на електронні трудові книжки: деталі

Верховна Рада підтримує перехід з паперового на електронний варіант трудової книжки.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: За ухвалення в першому читанні проєкту закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі” (№ 3623) проголосували 283 народних депутатів. 

Законопроєктом передбачено запровадження обліку трудової діяльності працівника в електронній формі, а також законодавче врегулювання питання автоматичного призначення пенсії за віком через особистий електронний кабінет на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України. 

Як відбуватиметься перехід з електронних на паперові трудові книжки

Впродовж найближчих 5 років буде використовуватиметься як паперовий, так і електронний варіант. Законопроєктом планується встановити п’ятирічний перехідний період для включення до Державного реєстру відомостей з паперових трудових книжок про трудову діяльність працівника.

Протягом періоду переходу буде застосовуватися як паперова трудова книжка, так і електронна форма уже наявних або внесених відомостей про трудову діяльність працівника з Державного реєстру. 

Як будуть використовувати електронні трудові книжки

Пропонується визначити, що відомості про трудову діяльність до Державного реєстру через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду будуть вносити працівник і роботодавець з обов’язковим накладенням кваліфікованого електронного підпису. Їх додаватимуть у вигляді сканованих або зацифрованих копій передбачених законодавством документів (трудової книжки, довідок тощо).

Після внесення відомостей про трудову діяльність працівника до Державного реєстру роботодавець зобов’язаний видати оригінал паперової трудової книжки йому на руки під підпис. 

При цьому роботодавець мусить вносити на вимогу працівника до паперової трудової книжки записи про прийняття на роботу, переведення та звільнення. 

Нагадаємо, у листопаді минулого року Кабінет міністрів України схвалив проєкт закону про переведення трудових книжок в цифровий формат і вніс його на розгляд Верховної Ради. У Мінекономіки пояснили, що електронна трудова книжка має захистити від “маніпуляцій” роботодавця.

Джерело: сайт Уніан

Читайте також: Експерт пояснив, чи варто купувати долари та чому не можна зберігати валюту “в подушці”

Дмитро Гаврилюк

Кажуть журналісти - сидяча робота? Це не про Діму. Нашого Дмитра хлібом не годуй, а дай лише попрацювати в домашньому садку. В перервами між практикою, він ділиться секретами і лайфхаками своїх знань. А ще Діма морж! Інколи нам здається, що в його жилах тече антифриз! Наразі Діма вегетаріанець з 3-річним стажем, який розкаже вам усе про користь бобових і овочів. І часто пише про це у авторському блозі.

Недавні новини

Як відбілити шкарпетки: дієві способи прання

Коли справа доходить до прання білих шкарпеток, важливо дотримуватися певних методів догляду, щоб зберегти їх…

23 хв. ago

Ці фільми додадуть романтики у самотній вечір: топ-3 цікавих мелодрами

Якщо вам потрібно додати трохи романтики у ваші вечори, мелодрами - саме те, що вам…

53 хв. ago

Прикордонники знайшли у Тисі тіла двох чоловіків (ВІДЕО)

Прикордонники виявили в Тисі тіла двох чоловіків. Про це повідомляє пресслужба Держприкордонслужби. “Потопельників знайшли вчора…

1 годину ago

Коли та як потрібно обрізати дерева та кущі навесні: поради садівникам

З настанням весни природа пробуджується, і садівники розпочинають активні роботи з догляду за своїми зеленими…

2 години ago

Що буде з організмом, якщо з’їдати по 10 яєць щодня

Зв’язок між споживанням яєць та здоров’ям був предметом суперечок протягом багатьох років. Однак наука про…

2 години ago

Незламні духом: названо 3 знаки Зодіаку, які ніколи не втрачають голову у вирішальний момент

Життя сповнене несподіванок, й іноді нам доводиться стикатися з труднощами, які вибивають нас із колії.…

3 години ago