Україна переходить на електронні трудові книжки: деталі

event 18:01 Середа 02 Вересня 2020 ПОДІЇ

Верховна Рада підтримує перехід з паперового на електронний варіант трудової книжки.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: За ухвалення в першому читанні проєкту закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі” (№ 3623) проголосували 283 народних депутатів. 

Законопроєктом передбачено запровадження обліку трудової діяльності працівника в електронній формі, а також законодавче врегулювання питання автоматичного призначення пенсії за віком через особистий електронний кабінет на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України. 

Як відбуватиметься перехід з електронних на паперові трудові книжки 

Впродовж найближчих 5 років буде використовуватиметься як паперовий, так і електронний варіант. Законопроєктом планується встановити п’ятирічний перехідний період для включення до Державного реєстру відомостей з паперових трудових книжок про трудову діяльність працівника.

Протягом періоду переходу буде застосовуватися як паперова трудова книжка, так і електронна форма уже наявних або внесених відомостей про трудову діяльність працівника з Державного реєстру. 

Як будуть використовувати електронні трудові книжки 

Пропонується визначити, що відомості про трудову діяльність до Державного реєстру через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду будуть вносити працівник і роботодавець з обов’язковим накладенням кваліфікованого електронного підпису. Їх додаватимуть у вигляді сканованих або зацифрованих копій передбачених законодавством документів (трудової книжки, довідок тощо).

Після внесення відомостей про трудову діяльність працівника до Державного реєстру роботодавець зобов’язаний видати оригінал паперової трудової книжки йому на руки під підпис. 

При цьому роботодавець мусить вносити на вимогу працівника до паперової трудової книжки записи про прийняття на роботу, переведення та звільнення. 

Нагадаємо, у листопаді минулого року Кабінет міністрів України схвалив проєкт закону про переведення трудових книжок в цифровий формат і вніс його на розгляд Верховної Ради. У Мінекономіки пояснили, що електронна трудова книжка має захистити від “маніпуляцій” роботодавця.

Джерело: сайт Уніан

Читайте також: Експерт пояснив, чи варто купувати долари та чому не можна зберігати валюту “в подушці”

Останні новини
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
22.03.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward