НОВИНИ

Україна наростила експорт борошна

До початку війни виробництво борошна в Україні скорочувалося, а блокування портів і неможливість експорту сприяли збільшенню обсягів зерна для переробки, пише агроновини.

УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ  БАЙРАКТАР NEWS

Про це повідомив голова Комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду під час бізнес-конференції “Український хліб, крупи, борошно та макарони на шляху до ЄС”.

Коментар: Потужності працювали по максимуму, і деякі підприємства були завантажені навіть більше, ніж це можливо. В перші місяці війни вироблена продукція реалізовувалася лише на внутрішньому ринку, але поступово експорт продуктів із доданою вартістю почав збільшуватися. Україна експортувала понад 10 тис. т борошна у вересні, обсяг експорту кондитерської продукції з борошна теж зріс на 5%“, — зазначив Олександр Гайду.

За його словами, складність, із якою стикаються наразі виробники борошна та хлібобулочної продукції, — нестача обігових коштів та складний доступ до кредитів. 

Коментар: Кошти, які цього року були закладені в державний бюджет для підтримки аграрного сектору, були призупинені з початком війни. Але для аграріїв працювали пільгові кредитні програми. Так, за програмою 5-7-9% отримали кредитування понад 34 тис. фермерів на суму понад 67 млрд грн. Також уже є близько 50 успішних заявок на отримання державних грантів для переробних підприємств“, — зазначає Олександр Гайду.

Він підкреслив, що депутати Комітету з питань аграрної та земельної політики продовжуватимуть наполягати, щоб державні програми підтримки і надалі працювали. 

Коментар: Комітет підтримав правку до проєкту бюджету на наступний рік і просить збільшити суму підтримки аграріїв на 10 млрд грн, зокрема й на переробку. Але основа бюджету буде спрямована на підтримку ЗСУ. Тож працюватимемо над тим, щоб залучити ці кошти від міжнародних партнерів“, — уточнив Олександр Гайду.

Марія Апельмон

Маша любителька побитися об заклад, про точність її прогнозу погоди. Вона знає, чи потрібно завтра брати із собою парасольку, чи краще не виходити з дому через пекельну спеку. Інколи напише прогноз погоди краще, ніж Укргідрометцентр. Окрім цього захоплюється астрологією. Полюбляє писати гороскопчики і хвалити Козерогів. Точно знає, що чекає вас сьогодні, завтра і навіть через тиждень. А ще вона не відривається від сучасної літератури (*Кідрук one love) та є поціновувачем смачного індійського чаю.

Недавні новини

Ціни на банани б’ють всі рекорди

В Україні рекордно зросли ціни на банани, що спричинили кліматичні зміни у Центральній Америці та…

2 години ago

Хто з жінок зобов’язаний стати на військовий облік після 18 травні: список

Новий закон про мобілізацію, який набуде чинності з 18 травня 2024 року, запроваджує обов’язковий військовий…

2 години ago

Для деяких українців можуть змінити правила перетину кордону – ДПСУ

Для деяких категорій українців можуть змінитися правила виїзду за кордон. Причиною цьому стане набуття чинності…

2 години ago

На Львівщині медсестри, яких звільнили з військового госпіталю відсудили понад мільйон гривень

На Львівщині суд задовольнив позови трьох медсестер, яких протиправно звільнили з військового госпіталю Нацгвардії у…

3 години ago

Ваші стосунки приречені: 5 ознак, що чоловік більше вас не кохає

Кохання - це складна та вразлива річ. Іноді стосунки можуть перетворитися на щось, що більше…

4 години ago

Гороскоп на 3 травня: що чекає на всі знаки Зодіаку

Астрологи склали гороскоп на 3 травня 2024 року для всіх знаків Зодіаку. Дізнайтеся, що чекає…

4 години ago