НОВИНИ

У цивілізації древніх майя знайшли “сучасну” технологію очищення води

За даними Університету Цинциннаті, стародавні майя в місті Тікаль побудували складні фільтри для води з натуральних матеріалів, які вони перевозили на великі відстані.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Багатопрофільна група антропологів, географів і біологів визначила в системі фільтрів кристалічний кварц і цеоліт, імпортовані за багато кілометрів від міста.

Кварц, що міститься у великому піску, разом з цеолітом, кристалічним з’єднанням, що складається з кремнію і алюмінію, утворюють природне молекулярне сито. Обидва мінерали використовуються в сучасній фільтрації води.

За словами Кеннета Барнета Танкерслі, доцента антропології та провідного автора дослідження, фільтри видаляли з води шкідливі мікроби, з’єднання, багаті азотом, важкі метали, такі як ртуть і інші токсини.

Коментар: “Цікаво те, що ця система буде діяти й сьогодні, а майя відкрили її понад 2000 років тому. Майя створили цю систему фільтрації води майже за 2000 років до того, як аналогічні системи стали використовуватися в Європі, що зробило її однією з найстаріших систем очищення води в світі”, – сказав Танкерслі.

Для древніх майя пошук способів збору і зберігання чистої води мав вирішальне значення. Тікаль і інші міста майя були побудовані на пористому вапняку, що ускладнювало доступ до питної води протягом більшої частини року під час сезонних посух.

Професор географії Каліфорнійського університету і співавтор Ніколас Даннінг, який вивчав стародавні цивілізації більшу частину своєї кар’єри, виявив вірогідне джерело кварцу і цеоліту близько 10 років тому, проводячи польові дослідження в Гватемалі. Даннінг взяв зразки матеріалу. Пізніше дослідники Каліфорнійського університету визначили, що ці кварц і цеоліт дуже схожі на мінерали, виявлені в Тікалі.

Коментар: “Ймовірно, завдяки дуже точному емпіричному спостереженню стародавні майя побачили, що цей конкретний матеріал пов’язаний з чистою водою, і зробили деякі зусилля, щоб принести його в місто”, — сказав Даннінг.

За словами Танкерслі, складні системи фільтрації води спостерігалися і в інших стародавніх цивілізаціях від Греції до Єгипту і Південної Азії, але це перше спостереження в стародавньому Новому Світі.

Коментар: “Стародавні майя жили в тропічному середовищі і повинні були бути новаторами. Це чудове нововведення. Багато людей дивляться на корінних американців в Західній півкулі, як на тих, що не володіють такими інженерними або технологічними потужностями, як в Греції, Римі, Індії або Китаї. Але коли справа доходить до управління водними ресурсами, майя були на тисячоліття попереду”, — сказав Танкерслі.

Дослідники проаналізували відкладення з резервуарів в стародавньому місті, розташованому в сучасній Гватемалі, і знайшли докази токсичних забруднюючих речовин, які зробили питну воду Тікаля непридатною для пиття.

Для великого міста, схильного до сильних посух — і відрізаного від озер і річок — забруднені колектори дощової води могли означати смерть жителів, яких, за оцінками, налічувалося до 100 000 в роки найбільшого світанку міста.

Коментар: “Перетворення центральних водосховищ Тікаля з місць життєзабезпечення на розсадники хвороби призвело до залишення цього чудового міста”, — пишуть дослідники в новій статті.

Джерело: сайт НВ

Читайте також: В Криму можуть повністю зникнути озера: науковці назвали дату

Дмитро Гаврилюк

Кажуть журналісти - сидяча робота? Це не про Діму. Нашого Дмитра хлібом не годуй, а дай лише попрацювати в домашньому садку. В перервами між практикою, він ділиться секретами і лайфхаками своїх знань. А ще Діма морж! Інколи нам здається, що в його жилах тече антифриз! Наразі Діма вегетаріанець з 3-річним стажем, який розкаже вам усе про користь бобових і овочів. І часто пише про це у авторському блозі.

Недавні новини

З 4 травня статус “обмежено придатний” для військовозобов’язаних скасовується

Міністерство оборони України внесло зміни у процедуру визначення придатності до військової служби. Відповідні зміни до…

23 хв. ago

Як спекти смачну паску: 10 тонкощів від хороших господинь

Ідеальна паска - пишна, м'яка, добре пропечена й ароматна. Щоб вона вийшла такою, варто пам'ятати…

30 хв. ago

На Буковині судитимуть чоловіка, який підробив свідоцтва про народження трьох дітей для виїзду за кордон

Співробітники поліції довели причетність жителя Хмельниччини до підроблення та використання свідоцтв про народження дітей. За…

32 хв. ago

Нацбанк дав прогноз, як зростатимуть зарплати українців

Конкуренція змусить роботодавців підвищувати зарплати – реальні доходи українців перевищать довоєнний рівень у 2025 році. …

51 хв. ago

Свіжий та смачний салат з лососем за 20 хвилин: ідеально до Великоднього столу

Шукаєте ідею для швидкого, легкого та водночас ситного обіду або вечері? Цей салат з лососем…

1 годину ago

На Харківщині хлопець і дівчина ошукували людей на продажі неіснуючих породистих цуценят і котів

За процесуального керівництва Харківської окружної прокуратури Харківської області повідомлено про підозру 17-річній дівчині та 18-річному…

2 години ago