У Новій Зеландії навчилися добувати золото зі старих смартфонів

event 10:37 Понеділок 05 Жовтня 2020 У СВІТІ

Компанія з Нової Зеландії Mint Innovation навчилася за допомогою бактерій добувати золото з електронних відходів. Вчені кажуть, що у старих смартфонах, планшетах і комп’ютерах навіть більше золота, ніж у золотоносних рудах.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Спершу вчені відбирають електронний брухт та подрібнюють його до вигляду піску. Роблять це для того, щоб впевнитися — увесь метал, що міститься в електроніці, піддається подальшій переробці. Наприклад, у мікросхемах є цінні речовини, але щоб їх вдалося виявити на наступному етапі роботи — їх потрібно подрібнити.

Далі “пісок” зі смартфонів і планшетів розчиняють у спеціальній суміші. Матеріали, які не розчинилися, прибирають.

Далі до суміші додають бактерії, а потім до них поступово прикріплюються атоми золота. Згодом бактерії, покриті золотом, фільтрують та роблять із них тверде золото.

Експерти Mint Innovation кажуть, що в електронному брухті більша концентрація золота, ніж у золотоносних рудах, а процес добування речовини з відходів дешевший.

Далі в компанії хочуть спробувати добувати паладій зі старої електроніки, а згодом навчитися шукати цінні речовини з інших предметів.

Чому золото шукають саме в електроніці?

У світі у 2019 році було 53,6 млн тонн електронних відходів, зокрема старі комп’ютери та смартфони, з них лише 17,4% офіційно переробили. Очікується, що до 2030 кількість таких відходів зросте до 74 млн тонн.

Електроніка містить шкідливі речовини, зокрема ртуть. Якщо такі пристрої правильно не утилізувати, вони загрожуватимуть здоров’ю людей та забруднюватимуть навколишнє середовище. Тому вчені шукають способи, як безпечно переробити техніку та ще й знайти вигоду в цьому процесі, як видобування золота.

Джерело: сайт Громадське

Читайте також: Російський мільярдер приїхав на відкриття їдальні для бідних на золотому Bentley

Останні новини
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
22.03.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward