НОВИНИ

У Міноборони пояснили чому повернулися сухпайки з консервами

У соцмережах з’явилися повідомлення про повернення армії до сухпайків старого зразку та відповідні фото з консервними банками. Чому так харчують військових пояснив заступник начальника управління розвитку продовольчого забезпечення ГУ РСМЗ ЗС України.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Полковник Олександр Хмиз розповів, що сухий пайок за 10-ю нормою є дещо застарілим, адже розроблявся ще у 2001 році (на відміну від 15-ої норми, розробленої у 2016 році). Тож йде робота над його покращенням, з урахуванням досвіду використання. Наразі перероблено технічну документацію для проведення закупівлі таких пайків. Вона включатиме 24 раціони і забезпечуватиме повноцінне харчування військовослужбовців на один прийом їжі.

Полковник Олександр Хмиз

Коментар:На сьогодні є три варіанти організації харчування військовослужбовців. Перший – це “гаряче”, яке наразі пріоритетне. Другий – забезпечення повноцінним харчуванням із використанням т. зв. 15-ї норми добового польового набору сухих продуктів у двох варіантах: для польових та для повсякденних умов. І третій – 10-та норма, яка використовується в основному у військових частинах для окремих завдань” – пояснив Олександр Хмиз.

Коментар:Зважаючи на відгуки військовослужбовців, також прийнято рішення пакувати продукти цього набору у “реторт пакети”. Вони дозволяють зберігати страву довше, в різних умовах. Розробка цього сухпайка вже на завершальній стадії. Сподіваюся, що до кінця цього року буде закуплено контрольну партію у новій “реторт упаковці“, – повідомив Олександр Хмиз.

Водночас в Міноборони відзначають, що закупівля 10-ї норми сухого пайка не є пріоритетною в наступному році. На сьогодні вони закуповуються до виконання договорів у 2020-му році.

За словами полковника, сьогодні є можливість замовити як 15-ту, так і 10-ту норму. Рішення приймають командири військових частин, у залежності від завдань, які постають перед підрозділами. Офіцер зазначив, ці два пайки взаємодоповнюють харчування в різних умовах.

При цьому, сухий пайок за нормою №15 здатен забезпечити повноцінне харчування бійців там, де неможливо приготувати гарячу їжу, впродовж необмеженого терміну. Натомість, сухий пайок за 10-ю нормою, без шкоди для здоров’я, можна їсти не більше трьох діб.

Джерело: сайт Ukrainian Military Pages

Читайте також: “Не схожий на інші”: вчені виявили абсолютно новий симптом COVID-19

Дмитро Гаврилюк

Кажуть журналісти - сидяча робота? Це не про Діму. Нашого Дмитра хлібом не годуй, а дай лише попрацювати в домашньому садку. В перервами між практикою, він ділиться секретами і лайфхаками своїх знань. А ще Діма морж! Інколи нам здається, що в його жилах тече антифриз! Наразі Діма вегетаріанець з 3-річним стажем, який розкаже вам усе про користь бобових і овочів. І часто пише про це у авторському блозі.

Недавні новини

Хто більше мерзне – жінки чи чоловіки: неочікувані результати досліджування

Багато хто вважає, що жінки більш чутливі до низьких температур і схильні мерзнути навіть за…

1 годину ago

Торт без випічки: легкий рецепт за 15 хвилин

Торт без випічки. Часу на приготування потрібно 15 хвилин. Назва повністю відповідає, тому що зіпсувати…

3 години ago

Неконтрольований потяг до їжі: учені виявили несподіваний фактор, який на це впливає

В людей, які відчувають себе самотніми, виявили зміни в нейронних реакціях мозку. Це може пояснити,…

4 години ago

Як правильно поливати рослини, не завдаючи їм шкоди: поради городникам

Поливати рослини - це не просто лити на них воду. Це ціла наука, яка потребує…

5 години ago

У Києві викрили “бізнесмена”, який продавав місця на кладовищі за гроші

У Києві судитимуть доглядача Жулянського кладовища, який за три тисячі доларів США «бронював» місце на…

6 години ago

На Рівненщині командир танка “відсидить” 5 років за дезертирство

На Рівненщині засудили командира танка, який втік з військової частини.  Про це йдеться у рішенні…

7 години ago