У Китаї заговорили про можливий початок війни проти Тайваню

event 20:19 П’ятниця 29 Травня 2020 ПОДІЇ

Китайський генерал допустив застосування грубої сили, якщо “дипломатія не спрацює”.

Детальніше про це розповідає Час-Дій

В Китаї, генерал Лі Зуоченг попередив, що Пекін не буде відкидати можливість застосування армії, щоб взяти Тайвань під контроль. Про це він сказав після закриття щорічних Всекитайських зборів народних представників.

Генерал Лі Зуоченг, який обіймає посаду начальника Департаменту об’єднаного штабу Центральної військової комісії КНР, заявив, що Пекін наразі віддає перевагу дипломатії. Але він розгляне і застосування грубої сили, щоб взяти Тайбей під контроль в рамках політики “Єдиного Китаю”, – пише Newsweek.

Якщо можливість мирного об’єднання буде втрачена, Народна визвольна армія разом з усією нацією включно з народом Тайваню підуть на всі необхідні кроки, щоб рішуче придушити будь-які сепаратистські змови і дії“, – сказав Лі.

Тайвань, який офіційно називається Республіка Китай, розташований за 128 кілометрів від узбережжя комуністичного КНР через Тайванську протоку. Країна фактично незалежна останні 70 років. Вона стала останнім бастіоном націоналістичних сил, які зазнали поразки в Китайській громадянській війні. Тайбей став столицею Республіки Китай в 1949 році.

Тайвань та Китай на карті

Пекін не вважає Тайвань незалежною країною і постійно претендує на взяття острова під свій контроль. Наразі країну очолює президент Цай Інвень, яка в січні була обрана на другий термін. Вона входить в ліберальну і націоналістичну Демократичну прогресивну партію. Пекін вважає Цай політиком, який виступає за незалежність. І постійно попереджує її адміністрацію не просувати жодного “сепаратизму”, погрожуючи наслідками.

Сьогодні виповнилося 15 років з дня ухвалення закону про боротьбу з сецесією, який дає Компартії КНР формальне виправдання для військових дій проти Тайваню, якщо демократична країна формально оголосить про свою незалежність від материкового Китаю.

Ми не обіцяємо відмову від застосування сили і зберігаємо за собою можливість вжити усіх заходів, щоб стабілізувати й взяти під контроль ситуацію в Тайванській протоці“, – сказав Лі Зуоченг.

Newsweek пояснює, що китайський генерал також очолює парламент комуністичного Китаю і фактично вважається третьою найбільш впливовою людиною в Компартії. Він також попередив, що Пекін не виключає, що застосує армію, щоб захопити Тайвань.

Поки існує хоча б найменший шанс мирного вирішення, ми в 100 разів посилимо свої зусилля в цьому напрямку“, – сказав Лі.

Але він попередив адвокатів незалежності від Китаю, що їхній шлях “веде в глухий кут”. А будь-яке порушення з їхнього боку закону про боротьбу з сецесією буде “жорстко покаране”.

Така риторика КНР з’явилася на тлі того, як Компартія схвалила новий закон про національну безпеку в автономній  території Гонконгу. Це стало причиною масових протестів й критики з боку іноземних урядів. Влада Тайваню теж оголосила, що буде підтримувати активістів у Гонконгу, які виступають за незалежність.

Джерело: Уніан

Читайте також: Як вплинула на гривню пандемія коронавірусу

Теги:
Останні новини
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
11.04.2024, Четвер
10.04.2024, Середа
Читати більше новинarrow_forward