НОВИНИ

У Європі хочуть дозволити працівникам вимикати зв’язок у неробочий час

Європарламент на рівні комітету з питань праці схвалив пропозицію про те, щоб на рівні законодавства закріпити право працівників не відповідати на дзвінки та повідомлення роботодавця у неробочий час.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Резолюцію підтримали 31 голосами “за”, тоді як “проти” голосували 6 і ще 18 – утрималися.

Документ закликає Єврокомісію внести проект Директиви ЄС про право вимикати засоби комунікації, оскільки зараз це не прописано у законодавстві належним чином.

Євродепутати наголошують, що можливість “залишити роботу на роботі” повинна бути фундаментальним правом, щоб працівники могли не реагувати на робочі задачі й комунікацію в неробочий час без наслідків для себе. 

У резолюції йдеться, що культура, яка схвалює перебування на зв’язку 24/7, разом з очікуваннями роботодавця, що працівник має бути доступним завжди, може негативно впливати на баланс між роботою та особистим життям, на фізичне й ментальне здоров’я людей та задоволеність життям.

Європарламентарі зазначають, що це стало особливо гострим питанням в умовах епідемії коронавірусу, коли ще більше людей почали працювати з дому і межа між “вдома” та “на роботі” фактично зникла. 

Згідно з даними Eurofound, після початку епідемії коронавірусу з дому працюють понад третина усіх працівників країн ЄС. 

Резолюцію, яка сама по собі не має юридичної сили, мають розглянути на сесії Європарламенту у січні 2021 року. Якщо парламент підтримає її, далі документ передадуть Єврокомісії та країнам-членам, щоб оформити його у регуляторний документ. 

Джерело: сайт Уніан

Читайте також: Уряд припиняє дію “карантину вихідного дня”

Дмитро Гаврилюк

Кажуть журналісти - сидяча робота? Це не про Діму. Нашого Дмитра хлібом не годуй, а дай лише попрацювати в домашньому садку. В перервами між практикою, він ділиться секретами і лайфхаками своїх знань. А ще Діма морж! Інколи нам здається, що в його жилах тече антифриз! Наразі Діма вегетаріанець з 3-річним стажем, який розкаже вам усе про користь бобових і овочів. І часто пише про це у авторському блозі.

Недавні новини

Відзавтра зміняться перевірки на кордоні: пояснення ДПСУ

Відзавтра прикордонники в пунктах пропуску перевірятимуть наявність військово-облікового документа у чоловіків віком від 18 до…

8 хв. ago

На Волині працівники ТЦК за $3 тис. знімали з розшуку ухилянтів

На Волині військовослужбовці територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, а також командир взводу однієї з…

23 хв. ago

Українські аграрії засіяли понад 11 мільйонів гектарів ярих культур

Попри війну, українські фермери продовжують працювати та забезпечувати продовольчу безпеку країни. Станом на 16 травня…

41 хв. ago

Міноборони запустило додаток Резерв+, у якому можна буде оновити дані військовозобов’язаного

Міністерство оборони запускає мобільний застосунок Резерв+ для військовозобов'язаних, призовників та резервістів, у якому можна буде…

1 годину ago

На Рівненщині відзавтра ЦНАПи надаватимуть послуги з оновлення даних військовозобов’язаних

З 18 травня усі 49 ЦНАПів Рівненщини готові надавати послугу з оновлення даних військовозобов’язаних. Про…

2 години ago

На Закарпатті прикордонник застрелив 39-річного чоловіка при спробі перетнути кордон

Ввечері 15 травня при спробі перетину українсько-румунського кордону на Закарпатті застрелили 39-річного жителя Дніпра. Одного…

2 години ago