У Фінляндії знайшли новий варіант коронавірусу, який складно виявити за допомогою ПЛР-тесту

event 12:06 Четвер 18 Лютого 2021 ПОДІЇ

У Фінляндії виявили новий варіант COVID-19 “Fin-796H”, який складно виявити за допомогою ПЛР-тестів. 

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Про це заявили дослідники з Інституту біотехнології Гельсінського університету та Vita Laboratoriot.

Зазначається, що новий штам містить мутації, подібні до “британського” та “південноафриканського” варіантів. Водночас він, найімовірніше, не пов’язаний із ними. 

Коментар: У світі вже виявлено кілька варіантів коронавірусу. Майже всі вони є “нащадками” “британського”, “південноафриканського”, “бразильського” або “японського” варіантів. Варіант з Фінляндії, відрізняється від них. Його мутації мають ті ж особливості, але, мабуть, він не належить до лінії еволюції жодного з раніше відомих варіантів“, – йдеться у повідомленні. 

Зазначається, що “Fin-796H” має як мутації, що призводять до збільшення заразності, так і зміни, що впливають на стійкість до вакцин. Окрім того, цей варіант важко розпізнати за допомогою методу полімеразно-ланцюгової реакції. 

Коментар: Одна мутація в варіанті перешкоджає надійному виявленню вірусу одним з методів, рекомендованих ВООЗ навесні минулого року. Це спостерігалося при аналізі зразка від пацієнта з варіантом інфекції COVID-19“, – каже професор Vita Laboratoriot Сакарі Йокіранта.

Зазначається, що поки рано говорити, наскільки широко поширився новий варіант “Fin-796H” і де саме він з’явився. Втім, вчені запевняють що “причин для паніки немає”, і цей варіант не залишиться непоміченим ніде в Фінляндії. 

Джерело: сайт ТСН

Читайте також: “Пандемія може увійти в нову фазу”: учені виявили гібридний штам коронавірусу

Останні новини
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
22.03.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward