НОВИНИ

У Данії створили вуличну плитку, яка поливає рослини дощовою водою (відео)

У Данії архітектурна фірма розробила модульну бетонну тротуарну плитку з отворами. Шляхом спеціального дизайну плитка збирає воду під час дощу, знижуючи ризики затоплення, а потім перенаправляє її для поливу рослин.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі:  Компанія Tredje Natur створила спеціальну плитку Climate Tile. Плитка виглядає гарніше, ніж звичайне бетонне покриття, і містить отвори, з’єднані з трубами. Щоразу як іде дощ, в отворах збирається вода, яка потім перенаправляється туди, де може бути використана. Наприклад, на полив дерев або рослин, що стоять уздовж дороги в контейнерах. Завдяки цьому процесу видаляється зайва дощова вода із вуличних площ, а рослинність отримує надійне джерело води.

Коментар: Збираючи дощову воду з дахів і тротуарів, ми можемо знизити збитки, які завдає дощ. Використання плитки значно зменшує потік води, що потрапляє в каналізаційну мережу. Це дозволяє ефективно управляти водними ресурсами в містах та при будівництві нових об’єктів“, — говорять у Tredje Natur.

Плитка має “заглушки” зверху, що наділяє її альтернативними функціями. До прикладу, взимку вулиці посипають сіллю, яка шкідлива для рослин, тому під час відлиги солону воду можна спрямувати в каналізаційну систему. Також до плитки можна під’єднати смарт-датчики, які будуть оцінювати кількість опадів, щоб інформувати жителів.

Зараз компанія проводить експериментальне дослідження в Копенгагені: співпрацюючи з місцевими кафе, встановлює плитку на вулицях, щоб вона збирала воду і поливала рослини біля закладів. Творці планують організувати використання плитки по всьому місту, об’єднавши її установку з інфраструктурними проєктами, які вже існують.

Джерело: сайт Велика Епоха

Читайте також: У The Guardian назвали 10 видів реакції на COVID-19: який характерний для вас

Дмитро Гаврилюк

Кажуть журналісти - сидяча робота? Це не про Діму. Нашого Дмитра хлібом не годуй, а дай лише попрацювати в домашньому садку. В перервами між практикою, він ділиться секретами і лайфхаками своїх знань. А ще Діма морж! Інколи нам здається, що в його жилах тече антифриз! Наразі Діма вегетаріанець з 3-річним стажем, який розкаже вам усе про користь бобових і овочів. І часто пише про це у авторському блозі.

Недавні новини

Забутий суперфуд: поживний щавель, який збагатить ваш раціон

Якщо ви хочете розширити свій вибір листової зелені на ринку, щавель – це зелень, яку…

59 хв. ago

Як правильно приготувати спаржу: 4 швидкі способи

Настав сезон спаржі – вишуканого овочу, сповненого корисних елементів та вітамінів. Спаржа готується дуже швидко,…

3 години ago

Шикарний блиск за 5 хвилин: цей простий трюк у душі зробить волосся, як у рекламі

Ви коли-небудь бачили волосся, яке так блищить, що схоже на дзеркало? Звичайно, так — у…

4 години ago

Через які помилки можна втратити урожай груш: не всі садівники знають

Груша – невибагливе дерево і при належному догляді за рослиною, плоди виростають смачними, соковитими та…

5 години ago

На Закарпатті жителька Ужгорода постане перед судом за організацію азартних ігор онлайн

Детективи Бюро економічної безпеки завершили досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо незаконного проведення азартних ігор,…

6 години ago

Вдарив, а потім викрав телефон: поліцейські Дніпра оголосили підозру зловмиснику

Вчора ввечері, 16 травня, у Дніпрі 37-річний чоловік напав на 40-річного перехожого та відібрав у…

6 години ago