У Білорусі почалося голосування на президентських виборах: що потрібно знати

event 11:07 Неділя 09 Серпня 2020 У СВІТІ

У Білорусі 9 серпня офіційно розпочалися вибори президента країни. Голосування на 5 767 виборчих дільницях стартувало о 8:00 та завершиться о 20:00.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Зауважимо, що дострокове голосування за президента Білорусі розпочалося ще 4 серпня. 

Загалом очікується, що на цьогорічних виборах зможуть проголосувати приблизно 6,8 мільйона білорусів. Якщо більш ніж половина громадян, які візьмуть участь у виборах, проголосують за одного кандидата, то він буде переможцем.

Для голосування також створили 44 ділянки за кордоном. В Україні проголосувати можна у диппредставництві Білорусі в Києві.

Хто змагається за президентське крісло

У 2020 році охочих позмагатися за президентське крісло виявилося чимало. Щоправда, не всім опозиціонерам чинного президента вдалося стати кандидатами у президенти. 

Білоруська влада негативно налаштована проти опозиції Лукашенка та не гребує такими засобами як погрози та арешти. Одразу двоє потенційних кандидатів у президенти стали жертвами переслідувань. Мовиться про:

  • Опозиціонер Валерій Цепкало збирався балотуватися на майбутніх президентських виборах у Білорусі. Втім, його кандидатуру не зареєструвала ЦВК. Згодом він дізнався, що його можуть заарештувати, а дружину – позбавити батьківських прав. Після цього Цепкало разом з дітьми виїхав спершу до Москви, але потім перебрався у Київ. 
  • Іншого опонента Лукашенка Сергія Тихановського заарештували за мітинг, який відбувся 27 травня у Могильові. Він і досі перебуває у слідчому ізоляторі Мінська. Додамо, що напередодні виборів його дружина, яка вирішила балотуватися замість чоловіка, вивезла дітей до ЄС. Сталося це через погрози позбавити її батьківських прав.

Тож, кандидатами на президентських виборах у Білорусі стали:

  • чинний президент Білорусі Олександр Лукашенко;
  • дружина політв’язня Світлана Тихановська;
  • ексдепутатка нижньої палати парламенту Анна Канопацька;
  • співголова громадського руху “Говори правду” Андрій Дмитрієв;
  • глава партії “Білоруська соціал-демократична Грамада” Сергій Черечень.

Неспокійний тиждень напередодні виборів

Виборча кампанія 2020 року в Білорусі супроводжувалася масовими протестами, які почалися ще на етапі збору підписів. Після відмови в реєстрації Цепкало і Бабарику, люди стали виходити на вулиці, шикуючись у так звані ланцюги солідарності.

Протягом виборчої кампанії, за даними місцевих правозахисників, силовики затримали близько 1,4 тисячі осіб, кілька сотень були заарештовані. 

Міжнародні правозахисні організації закликали білоруську владу звільнити затриманих і припинити репресії щодо громадянського суспільства.

Джерело: сайт 24 канал

Читайте також: Чи поверне Путін окупований Крим та Донбас – Лукашенко 

Теги:
Останні новини
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
Читати більше новинarrow_forward