Тим, хто перехворів на ковід, вистачить однієї дози вакцини: New York Times

event 14:21 Вівторок 02 Лютого 2021 ПОДІЇ

Експерти наголошують, що людям, які вже заразилися коронавірусом і одужали, все одно повинні зробити щеплення, проте їм буде достатньо однієї дози вакцини. 

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Ті, хто вже перехворів на COVID-19, повинні зробити щеплення від коронавірусу. Але експерти попереджають, що такі люди можуть відчути сильні побічні ефекти навіть після однієї дози.

New York Times пише, що нове дослідження може пояснити, чому багато людей, які вже перехворіли на COVID-19, переживають потужну реакцію організму на перший же укол вакцини. 

Автори дослідження, опублікованого на сайті medRxiv, виявили, що люди, які вже були заражені коронавірусом, скаржаться на слабкість, головний біль, високу температуру й біль у тілі після першого уколу частіше, ніж ті, хто ніколи не хворів на COVID-19. У колишніх пацієнтів також спостерігаються вищі рівні антитіл як після першої, так і після другої дози вакцини.

Згідно з результатами дослідження, вчені допускають, що людям, які вже перехворіли на COVID-19, вистачить і однієї дози вакцини.

Коментар: Гадаю, одного уколу буде достатньо. Це позбавить людей від непотрібного болю після отримання другої дози й вивільнить додаткові дози для інших“, – сказав вірусолог Медичної школи Ікана Флоріан Краммер, який виступив автором нового дослідження.

Клінічні випробування вакцин від Pfizer і Moderna, в яких взяли участь понад 30 тисяч людей, свідчать, що найгірші побічні дії у людей спостерігалися після другого уколу. 

У тому, що люди, які пережили COVID-19, переживають більш інтенсивну імунну реакцію на щеплення, немає нічого дивного. Вакцини містять частинки генетичного матеріалу, який змушує тіло виділяти білки з шипів коронавірусу.

Люди, які вже були заражені, мають імунні клітини, здатні розпізнати інфекцію. Тож коли вірусні білки з’являються в тілі знову після вакцинації, ці імунні клітини починають їх атакувати. Через це люди й відчувають симптоми.

Джерело: сайт Уніан

Читайте також: Як буде проходити перший етап вакцинації від COVID-19 на Рівненщині: календарний план

Останні новини
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
11.04.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward