“Ціни зростуть”: чому купити та орендувати квартиру стане дорожче

event 12:38 Середа 08 Липня 2020 ПОДІЇ

У Раді з’явився закон, який зобов’язує всіх користуватися послугами рієлтора у випадку продажу чи купівлі нерухомості або оренди житла. Які особливості закону?

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Законопроєкт №3618 про рієлторську діяльність рекомендований комітетом до розгляду Верховною Радою. Експерти вже виступили з критикою ініціативи, яка загрожує не лише учасникам ринку нерухомості, але й звичайним українцям. 

Українці, які захочуть продати, купити, винайняти чи здати в оренду житло, будуть змушені звертатися до рієлтора. Без нього всі ці операції будуть вважатися незаконними.

Юрій Піта, президент Асоціації фахівців з нерухомості, не схвалює цього законопроєкту.

Коментар: “З правової точки зору проєкт закону значно обмежує права власників нерухомості на розпорядження своїм майном, яке гарантоване Конституцією України”, – говорить експерт.

Щоб здійснити будь-яку процедуру з нерухомістю: продаж/купівлю чи здача в оренду/винайм, потрібно звертатися до рієлтора.

Рієлтори будуть створювати паспорт об’єкту нерухомості та вносити його до єдиного реєстру – Єдиної інформаційної бази даних. Та у свою чергу буде у розпорядженні ще не створеної Національної федерації фахівців у сфері рієлторської діяльності.

Без рієлтора не вдасться нотаріально засвідчити факт купівлі/продажу нерухомості, а тому обійти закон не вдасться.

Рекламувати нерухомість може лише власник або рієлтор.

Експерт Юрій Піта стверджує, що проєктом закону взагалі не встановлені будь-які обмеження по ціноутворенню. 

Коментар: “Отже, максимальна величина вартості підключення та користування реєстром, вартість внесення в реєстр інформації, отримання з реєстру інформації, жодним чином не обмежена і дуже важко спрогнозувати ціни, які будуть встановлені за таке користування. Безумовно такі нововведення призведуть до збільшення вартості послуг, як це було з послугами на ринку оцінки, коли працювали відомі майданчики”, – говорить експерт.

Джерело: сайт 24 канал

Читайте також: Rozetka планує відкрити за місяць 11 офлайн-магазинів по Україні

Теги:
Останні новини
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward