НОВИНИ

Трійця 2021 — дата, традиції і значення свята

День Святої Трійці (Трійця 2021) — це одне з головних свят для християн, яке західні та східні церкви відзначають у неділю.

Детальніше про це розповідає Час-Дій

Попри існуючу прив’язку свята до недільного дня, його дата визначається щороку в залежності від дати Великодня. Так, у 2021 році Трійцю відзначать:

23 травня — в усіх західних літургійних церквах

20 червня — у східних церквах (Православ’ї).

В Україні до православного свята Трійці приєднується додатковий вихідний — понеділок 21 червня, який також є Днем Святого Духа.

Всюди День Святої Трійці вважається найважливішим святом. У римському літургійному календарі в нього найвищий статус — торжества, а у православному свято відноситься до двунадесятих — найважливіших після Великодня.

Що таке День Святої Трійці

У цей день християни згадують події, описані у Новому Завіті, в книзі Діянь апостолів. Згідно з сюжетом, описаним у ній, на п’ятдесятий день після воскресіння Ісуса Христа (і десятий після його вознесіння) апостоли перебували у Сіонській світлиці (тому самому місці, де відбувалася Таємна вечеря), коли сталося зішестя на них Святого Духа. Таким чином, віруючі достеменно дізналися про триєдність Бога.

Апостоли стали говорити різними мовами і говірками, яких до цього не знали, тому цю подію пов’язують з історією про Вавилонську вежу, вважаючи, що з моменту П’ятидесятниці християни стали єдиними, на противагу старозавітному сюжету, і створили Церкву.

Народні традиції

У слов’ян свято Трійці було останнім святом весняного календаря, а всі наступні відносилися до літа. Тиждень перед Трійцею називався Семицьким, а після — Русальним. З торжеством пов’язано безліч дівочих обрядів, тому що день асоціювався з розквітом природи, проводами весни і зустріччю літа.

Дівчата влаштовували гуляння, ворожили на судженого , завивали вінки з листя і квітів. На Трійцю поминали померлих, вважаючи, що їх душі приходять до своїх рідних.

В Україні було поширене повір’я, що саме на Трійцю Бог створив землю і засіяв її рослинами, тому люди збирали лікарські трави, вірячи, що вони мають особливу силу. У кожному будинку до Трійці робили велике прибирання, пекли короваї та пироги.

Вважалося, що після Трійці русалки виходять з води і ховаються до колодязів, тому люди намагалися не ходити в ліс і до водойм поодинці, а священики приходили освятити криницю у кожному будинку.

Навіщо на Трійцю розкладають траву

До сьогоднішнього дня зберігається традиція вистилати підлогу у храмі і в будинках віруючих зеленню — свіжоскошеною травою і зеленим гіллям. Це робиться у пам’ять про старозавітні рослинні дари Богові до свята Шавуот, а також звичай пов’язаний з народними проводами весни.

Джерело: сайт НВ

Читайте також: В Україну насувається потужний циклон: прогноз синоптика

Б. Радько

Недавні новини

Забутий суперфуд: поживний щавель, який збагатить ваш раціон

Якщо ви хочете розширити свій вибір листової зелені на ринку, щавель – це зелень, яку…

8 години ago

Як правильно приготувати спаржу: 4 швидкі способи

Настав сезон спаржі – вишуканого овочу, сповненого корисних елементів та вітамінів. Спаржа готується дуже швидко,…

10 години ago

Шикарний блиск за 5 хвилин: цей простий трюк у душі зробить волосся, як у рекламі

Ви коли-небудь бачили волосся, яке так блищить, що схоже на дзеркало? Звичайно, так — у…

11 години ago

Через які помилки можна втратити урожай груш: не всі садівники знають

Груша – невибагливе дерево і при належному догляді за рослиною, плоди виростають смачними, соковитими та…

12 години ago

На Закарпатті жителька Ужгорода постане перед судом за організацію азартних ігор онлайн

Детективи Бюро економічної безпеки завершили досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо незаконного проведення азартних ігор,…

13 години ago

Вдарив, а потім викрав телефон: поліцейські Дніпра оголосили підозру зловмиснику

Вчора ввечері, 16 травня, у Дніпрі 37-річний чоловік напав на 40-річного перехожого та відібрав у…

13 години ago