ТОП-5 легких і цікавих історичних книг, які варто прочитати кожному

event 17:37 Понеділок 20 Липня 2020 ПОДІЇ

У світі сповненому інформаційного шуму та “своєї” правди з вуст лідерів, книги все ще залишаються рятівним острівцем. Вони допоможуть налаштувати власні фільтри критики сучасних реалій і передбачати сценарії, які можуть використати сучасні політичні лідери. 

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Пропонуємо огляд п’яти історичних видань, які зроблять ваші “фільтри” точнішими.

  • Карл Маннерґейм “Мемуари”

Карл Маннерґейм – справжній батько сучасної Фінляндії, видатний політик та воєначальник, дипломат, аристократ та інтелігент свого часу.

У своїх мемуарах він ділиться спогадами про шлях від кадета до полковника, кінну поїздку в Азію, першу світову війну на Східному фронті, Російську революцію, визвольну війну, місію у Лондоні та Парижі, перебування на посту регента і розбудову фінського суспільства.

Маннерґейм відкидає завісу зі світу великої політики та дипломатії. 

Відвертість та простота стилю автора змушує вірити його правді й дозволяє максимально зануритися в атмосферу першої половини 20 століття. Книга може бути цікавою не тільки любителям історичної літератури та біографій, а й всім, хто хоче навчитися стратегічно мислити й домовлятися, а також отримати порцію людяності навіть у контексті війни.

  • Ніл Ферґюсон “Імперія. Як Британія вплинула на сучасний світ”

Ніл Ферґюсон, британський історик та журналіст, дослідив Британську імперію як феномен імперіалізму під різними кутами зору.

З одного боку перебування у її складі принесло країнам-колоніям технічний прогрес та взаємний обмін культурними надбаннями. Проте, з іншої сторони ми маємо пляму насилля, придушення протестів, процвітання расизму та експлуатацію ресурсів колоній. 

Масштаби колишнього розмаху Британської корони реально вражають, свого часу це була чверть населення Землі.

Ніл Ферґюсон переосмислив вплив Британії на сучасність та відповідає на провокативні питання: яким був би сучасний світ без Британської імперії та хто тепер посідає місце найпотужнішої держави? 

  • Вінстон Черчилль “Спогади про Другу світову війну”

Важко уявлення про Другу світову війну без цитування спогадів Вінстона Черчилля. 

Книга вражає ще більше, якщо усвідомити, що її автором є не спостерігач, а учасник. Саме він зміг всебічно осмислити події та вкласти їх у багатотомну працю.

Для жителів пострадянських країн видається направду важливим вивчати історію світу не з цензурованих джерел, а з відмінним від тоталітарної точки зору.

Книга починається з опису кінця Першої світової війни. Автор беземоційно та ліберально оглядає соціально-політичну атмосферу, що існувала у світі напередодні Другої світової війни.

Важливо відзначити, що це не просто мемуари. В праці Черчилль вдається до посилань на історичні документи, численні цитування та офіційні повідомлення світових лідерів. Читачу розгортається величезна панорама тодішньої дійсності, політичного закулісся та життя і турбот простих громадян та солдатів.

  • Микола Аркас “Історія України-Русі”

Автором книги є меценат і культурний активіст, який жив на початку 20 століття.

Працю можна справедливо назвати культовою. У ній вичерпно і просто розказана історія українців від давнини й до початку минулого століття, показано не тільки ключові поворотні події та документи, але й життя народу: побут, професії та звичаї.

Книга задумувалась, як історичний нарис для онука, а в результаті стала величезним дослідженням Миколи Аркаса. Саме це і стало ключем її успіху: простий стиль оповіді та глибоке занурення у джерела.

  • Тімоті Снайдер, Тоні Джадт “Роздуми про двадцяте століття”

“Роздуми про двадцяте століття” це історія вплетена в життя дослідника Східної Європи Тоні Джадта. 

Тоні Джадт є науковцем, автором 12 історичних видань та публіцистики.

У своїй розмові з Тімоті Снайдером Джадт показує, як різні політичні ідеї: лібералізм, соціалізм, комунізм, націоналізм та фашизм вплинули на його життя, і разом з тим життя цілих поколінь і народів. Інтелектуали дають багато цікавої інформації для роздумів над етикою політичних рішень та обов’язки, які повинні брати на себе лідери. 

Загалом усі ці роздуми покликані пояснити і допомогти усвідомити, яка держава є хорошою та комфортною для вільних, мислячих людей.

Джерело: сайт УП.Життя

Читайте також: “Лицар нашого часу”: Єлизавета II посвятила в лицарі ветерана Тома Мура, який зібрав мільйони фунтів для боротьби з COVID-19

Теги:
Останні новини
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
Читати більше новинarrow_forward