Тести на Covid-19: кому потрібно здавати і як підготуватися

event 19:37 Вівторок 20 Жовтня 2020 ПОДІЇ

Щодня в Україні зростає кількість хворих на коронавірус. Уже два тижні все більше міст потрапляють у “помаранчеву і червону зони”. Люди “переносять” хворобу по-різному: хтось хворіє майже безсимптомно, хтось має незначні ускладнення і потребує стаціонарного лікування. На жаль, бувають і летальні випадки. 

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Кому потрібно здавати тест на Covid-19:

  • Тим, хто хворий або має симптоми вірусної інфекції, але після звернення у лікарню по тим чи іншим причинам отримали відмову в можливості пройти діагностику на коронавірусну хворобу.
  • Тим хто нещодавно повернувся з країни, в якій був спалах коронавірусної інфекції може мати носійство вірусу, але не мати симптомів.
  • Тим, хто вступав в контакт з хворими на коронавірус та не хоче очікувати 14 днів, поки ситуація проясниться.
  • Щоб максимально виявити хворих чи носіїв, та запобігти можливому поширенню захворювання та продовження карантину у нашій країні. 

Яка різниця між ПЛР-, ІФА- та ІХА-тестом

ПЛР (полімеразна ланцюгова реакція) – метод, що базується на пошуку генетичної інформації SARS-CoV-2. Достатньо, щоб в біологічному матеріалі були хоча б рештки віруса в мінімальній кількості. Фактично — сліди перебування інфекції.

Здавати ПЛР-тест радять вранці, одразу після нічного сну. За 6 годин до тесту не можна вживати лікарські засоби для зрошення ротоглотки, також використовувати препарати для розсмоктування. За 4 години до тесту не радять жувати гумку або їсти цукерки, чистити зуби та полоскати ротову порожнину, курити, а також їсти і пити.

ІХА (імунохемілюмінісцентний аналіз, експрес-тест) — альтернативний метод, принцип роботи якого побудований на пошуку специфічних білків, які виділяють клітини імунітету у відповідь на агресію з боку віруса. Іншими словами, досліджується не наявність “ворога” в організмі, а наявність “зброї”. Це може свідчити як про активну хворобу, так і про її наслідки.

ІФА (імуноферментний аналіз) — ще один відносно ефективний тест, що разом з експрес-тестом входить в групу серологічних досліджень. Тобто досліджується сироватка крові, в якій знаходяться продукти імунітету. ІФА також виявляє антитіла, що продукуються у відповідь на інфікування. 

Джерело: сайт Главком

Читайте також: Коронавірус може призвести до втрати слуху назавжди

Останні новини
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward