Територіальні громади Рівненщини отримали у власність 70 тисяч гектарів землі

event 17:12 Вівторок 22 Грудня 2020 РІВНЕ

Минулого тижня на Рівненщині завершився процес передачі державної землі.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Головним управлінням Держгеокадастру у Рівненській області передано 70 тисяч гектарів землі державної власності сільськогосподарського призначення в комунальну власність громадам області.

Тепер усі новостворені громади зможуть використовувати кошти від землекористування для свого розвитку.

Нагадаємо, значно прискорив передачу земель у власність громад Указ Президента від 15.10.2020 № 449/2020. Документ передбачає передачу земель сільськогосподарського призначення з державної до комунальної власності. Саме цей важливий крок завершить реформу з децентралізації.

Як розповідає перший заступник начальника ГУ Держгеокадастру у Рівненській області Микола Шустов, підготовка до процесу та передача земель розпочалася ще в лютому 2018 року.

Коментар: Проведено велику роботу по аудиту та інвентаризації таких земель, громади отримали землю з кадастровими номерами. Переваги такої передачі землі в тому, що громадам не потрібно виготовляти генеральний план, а отже вони збережуть кошти та час. І найголовніше – уся інвентаризація земель проведена коштом держави“, – зазначає Микола Шустов. 

За словами заступника голови Рівненської ОДА Ігоря Тимошенка, відтепер територіальні громади зможуть ефективно справляти плату за землю, планувати довгостроковий розвиток територій, залучати інвесторів, створювати умови для розвитку туризму.

Коментар:Місцева громада стає господарем на своїй землі. Але саме на місцях найкраще знають, де будувати дитсадки, школи чи лікарні, створювати промислові зони або ж парки. Деякі ділянки можна буде здати в оренду та поповнювати власні бюджети коштом податку на землю. Одним словом, територіальні громади отримають багато переваг, що дозволить стати їм більш спроможними“, – переконаний Ігор Тимошенко.

Таким чином, економічний ефект цього етапу для громад залежатиме від того, як виважено й активно громади зможуть розпорядитися цією землею.

Перелік земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, що передані в комунальну власність органам місцевого самоврядування.

Джерело: сайт Рівненської ОДА

Читайте також: Відомо, хто стане старостою Квасилова

Останні новини
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward