Терміново: пожежа в Чорнобилі впритул наблизилася до захисного саркофагу ЧАЕС

event 13:19 Вівторок 14 Квітня 2020 ПОДІЇ

Ситуація з пожежами в Чорнобильській зоні стала критичною. Адже вогонь вже дістався міста Прип’ять і незабаром може перекинутися на сховища радіоактивних відходів.

Детальніше про це розповідає Час-Дій

Про це написав на своїй сторінці у Facebook член громадської ради в Державному агентстві України з управління зоною відчуження Ярослав Ємельяненко.

Вогонь впритул підійшов до ЧАЕС і дуже близько до ядерних сховищ. Очевидці сфотографували полум’я безпосередньо біля захисного конфайнменту і 5-го енергоблоку ЧАЕС. У МВС і ДСНС запевнили, що ситуація контролюється, а загрози займання ЧАЕС і сховищ немає.

Лікарі назвали найнебезпечніший дезинфікуючий засіб

Ситуація критична. Зона палає. Місцева влада звітує, що все під контролем, але насправді вогонь стрімко захоплює нові території. У мене два варіанти: чи то до Кабміну не доводять реальну ситуацію, чи він обрав політику замовчування радянської влади, як у 86 році“, – зазначив Ємельяненко.

За його словами, зараз полум’я вже дісталося Прип’яті та перебуває за 2 кілометри навпростець від сховищ радіоактивних відходів “Підлісний”, де розташовані найбільш високоактивні радіаційні відходи всієї Чорнобильської зони, та від самої ЧАЕС.

Ємельяненко наголосив, що чорнобильські пожежі гасять вже десятий день, а вогонь, незважаючи на роботу рятувальників, вільно переміщується за вітром і впритул наблизився до найнебезпечніших об’єктів зони відчуження.

“Що ж таке – “громадське місце?”: в Кабміні пояснили, де українці зобов’язані носити маску

Але зайдіть на сторінки Кабміну, ДСНС та профільних держустанов – в них все під контролем і все гаразд. Горить тут, горить там, але це ок. І те, що ця серія підпалів за всіма юридичними ознаками є терористичним актом, який зараз вийде за межі країни та стане міжнародним, – це нормально, не звертайте уваги, ситуація штатна. На місце не допускають волонтерів та журналістів“, – обурився він.

У зв’язку з цим член громадської ради Державного агентства України з управління зоною відчуження звернувся до представників вищої влади України з вимогою негайно відреагувати на ситуацію.

Зі свого боку співробітниця “Енергоатому” Наталія Дегтяренко показала страшні кадри пожежі, яка вже надзвичайно близько підібралася до конфайнмента атомної станції та 5-го енергоблоку. За словами жінки, рятувальники намагаються загасити Рудий Ліс, який палає.

Однак заступник очільника МВС Антон Геращенко і ДСНС запевнили, що жодної загрози для ЧАЕС і сховищ ядерних відходів зараз немає. За їхніми даними, критичні об’єкти захищені від пожеж, а радіаційний фон перебуває в межах норми.

А Національна поліція України повідомила про затримання вже другого палія Чорнобильської зони. Ним виявився 37-річний місцевий житель, який вивіз за село сміття, що палало, та спровокував займання сухостою.

На ситуацію також відреагував президент України Володимир Зеленський. Він запевнив, що безперервно контролює її та подякував пожежникам за їхню працю.

Джерело: сайт Обозреватель

Читайте також: Вчені з’ясували, чому люди, які одужали від COVID-19, заражаються повторно

Автор:
Теги:
Останні новини
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward