НОВИНИ

“Стріляли гумовими кулями і таранили авто”: останні новини про протести в Білорусі

Перший тиждень протестів у Білорусі після виборів президента проходить на тлі наростання масових акцій та вкрай жорсткої реакції на них з боку влади.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Вуличні протести, які охопили всі обласні центри Білорусі, силовики придушують з надзвичайною жорстокістю. У хід йдуть світло-шумові гранати, водомети, гумові кулі, сльозогінний газ та кийки, зафіксовано випадки наїзду на людей спецтехніки. Десятки людей отримали травми, зокрема вкрай важкі, принаймні одна людина загинула.

У МВС країни підтвердили повідомлення про масові арешти: 3 тис. затриманих за підсумками акцій у ніч на 10 серпня, ще 2 тис. — після демонстрацій у ніч на 11 серпня.

Що зараз відбувається в Білорусі?

Вранці 12 серпня в Мінську відновили доступ до інтернету і популярних соціальних мереж і месенджерів. Перебої в їхній роботі почалися з 9 серпня.

На підтримку арештованих і поранених учасників акцій протесту зібрали мільйон доларів

У місті Гродно в Білорусі броньований автомобіль силовиків в’їхав у легковик, унаслідок чого серйозно постраждала 5-річна дівчинка. Постраждалі заявили, що силовики не подавали сигнал, а просто їхали. Силовики зі свого боку звинуватили в інциденті водія автомобіля (батька постраждалої дівчини) та заарештували його.

Після опівночі 12 серпня ОМОН приступив до “зачистки вулиць” Мінська від демонстрантів. Епіцентрами зіткнень протестувальників із силовиками стали мікрорайон Серебрянка і район станції метро Кам’яна Гірка.

У Білорусі продовжуються напади і затримання журналістів, які висвітлюють протести, в багатьох забирають робочий матеріал. Оператора TUT. BY Всеволода Зарубіна вдарили по нозі, пошкодили камеру і забрали флешку з відео. Флешку відібрали також в фотографів TUT. BY Вадима Заміровського і Дар’ї Бурякіної.

В Європейському Союзі вивчають можливість санкцій проти відповідальних за насильство стосовно протестувальників в Білорусі. Також в ЄС заявили, що вибори в Білорусі не були ні вільними, ні справедливими.

За дві доби протестів у лікарнях опинилися понад 200 людей — МОЗ Білорусі. Ця цифра охоплює лише тих людей, які через отримані травми опинилися в стаціонарах білоруських лікарень — більшість із забоями м’яких тканин, травмами кінцівок та іншими пораненнями. Декілька людей отримали складніші черепно-мозкові травми, травми грудної клітини та живота, повідомили в Міністерстві охорони здоров’я. Там ще раз підтвердили, що одна людина загинула.

Джерело: сайт НВ

Читайте також: “Від’їзд Тихановської, страйки робітників”: які події сьогодні відбулися в Білорусі

Дмитро Гаврилюк

Кажуть журналісти - сидяча робота? Це не про Діму. Нашого Дмитра хлібом не годуй, а дай лише попрацювати в домашньому садку. В перервами між практикою, він ділиться секретами і лайфхаками своїх знань. А ще Діма морж! Інколи нам здається, що в його жилах тече антифриз! Наразі Діма вегетаріанець з 3-річним стажем, який розкаже вам усе про користь бобових і овочів. І часто пише про це у авторському блозі.

Недавні новини

Налягайте на гранат: вчені назвали нові корисні властивості цього суперфуду

Схоже, гранат не просто смачний і корисний фрукт, а й джерело нових потенційно ефективних протимікробних…

5 години ago

Ароматна паска “10 жовтків”: чудовий рецепт

Уже скоро настане Великдень, до якого українці готують святкову здобу. Повітряна і м'яка паска на…

7 години ago

Секрети феноменальної пам’яті: 3 простих способи, як покращити пам’ять

Пам'ять - це когнітивна функція, яка відіграє важливу роль у нашому житті. Вона дозволяє нам…

8 години ago

Чим підживити півонії наприкінці квітня: поради городникам

Квітникарям не можна пропускати графік підживлення культурних рослин, навіть якщо грунт на ділянці не втомлений…

9 години ago

Завдали близько 20 ножових поранень: на Хмельниччині за вбивство перед судом постане двоє зловмисників

Чоловікам загрожує до 15 років ув’язнення або довічне позбавлення волі. Слідчі вже завершили досудове розслідування…

10 години ago

У Дніпрі чоловік вдарив ножем знайомого та втік: йому загрожує до 8 років за ґратами

За нанесення тяжких тілесних ушкоджень знайомому поліцейські Дніпра затримали 45-річного містянина. Про це повідомили у…

11 години ago