“Стріляли гумовими кулями і таранили авто”: останні новини про протести в Білорусі

event 09:46 Середа 12 Серпня 2020 ПОДІЇ

Перший тиждень протестів у Білорусі після виборів президента проходить на тлі наростання масових акцій та вкрай жорсткої реакції на них з боку влади.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Вуличні протести, які охопили всі обласні центри Білорусі, силовики придушують з надзвичайною жорстокістю. У хід йдуть світло-шумові гранати, водомети, гумові кулі, сльозогінний газ та кийки, зафіксовано випадки наїзду на людей спецтехніки. Десятки людей отримали травми, зокрема вкрай важкі, принаймні одна людина загинула.

У МВС країни підтвердили повідомлення про масові арешти: 3 тис. затриманих за підсумками акцій у ніч на 10 серпня, ще 2 тис. — після демонстрацій у ніч на 11 серпня.

Що зараз відбувається в Білорусі?

Вранці 12 серпня в Мінську відновили доступ до інтернету і популярних соціальних мереж і месенджерів. Перебої в їхній роботі почалися з 9 серпня.

На підтримку арештованих і поранених учасників акцій протесту зібрали мільйон доларів

У місті Гродно в Білорусі броньований автомобіль силовиків в’їхав у легковик, унаслідок чого серйозно постраждала 5-річна дівчинка. Постраждалі заявили, що силовики не подавали сигнал, а просто їхали. Силовики зі свого боку звинуватили в інциденті водія автомобіля (батька постраждалої дівчини) та заарештували його.

Після опівночі 12 серпня ОМОН приступив до “зачистки вулиць” Мінська від демонстрантів. Епіцентрами зіткнень протестувальників із силовиками стали мікрорайон Серебрянка і район станції метро Кам’яна Гірка.

У Білорусі продовжуються напади і затримання журналістів, які висвітлюють протести, в багатьох забирають робочий матеріал. Оператора TUT. BY Всеволода Зарубіна вдарили по нозі, пошкодили камеру і забрали флешку з відео. Флешку відібрали також в фотографів TUT. BY Вадима Заміровського і Дар’ї Бурякіної.

В Європейському Союзі вивчають можливість санкцій проти відповідальних за насильство стосовно протестувальників в Білорусі. Також в ЄС заявили, що вибори в Білорусі не були ні вільними, ні справедливими.

За дві доби протестів у лікарнях опинилися понад 200 людей — МОЗ Білорусі. Ця цифра охоплює лише тих людей, які через отримані травми опинилися в стаціонарах білоруських лікарень — більшість із забоями м’яких тканин, травмами кінцівок та іншими пораненнями. Декілька людей отримали складніші черепно-мозкові травми, травми грудної клітини та живота, повідомили в Міністерстві охорони здоров’я. Там ще раз підтвердили, що одна людина загинула.

Джерело: сайт НВ

Читайте також: “Від’їзд Тихановської, страйки робітників”: які події сьогодні відбулися в Білорусі

Останні новини
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
22.03.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward