Смерчі, град і шквали: чому цього року така аномальна погода

event 20:32 Вівторок 23 Червня 2020 ПОДІЇ

Звідки в Україні стільки смерчів і град розміром з яйце? Багато хто відмовляється вірити, але це – наслідок глобального потепління і зміни клімату.

Деталі: В окупованому Криму, Івано-Франківській і Тернопільській області протягом минулих вихідних знову пронеслися смерчі. 

У тернопільському селі Мар’янівка смерч позривав дахи і вирвав із корінням дерева. Травень у Києві назвали найхолоднішим із початку століття, а от червень за перші ж дні побив кілька рекордів спеки.

Довгий період весняної посухи змінився проливними, майже тропічними, зливами.

Всі аномальні природні явища в Україні, які спостерігаються за останні роки – це наслідки глобального потепління і зміни клімату. Далі буде тільки гірше, попереджають кліматологи і метеорологи.

Тільки з початку літа в Києві, за спостереженнями Центральної геофізичної обсерваторії імені Срезневського, був тричі побитий температурний рекорд. Наприклад, 12 червня вперше за 140 років середньодобова температура повітря становила +27,9 градусів. Це на 0,1 градус вище за рекорд цього дня в 2010 році. Кліматична норма перевищена на 10 градусів.

Зима 2020 року теж била всі температурні рекорди і була аномально безсніжною.

Коментар: “Малосніжні зими були і раніше, але хоч якийсь сніговий покрив все одно присутній. Цієї зими снігу в Україні практично не було. Це аномально”, – говорить синоптик Укргідрометцентру Олександра Хала.

У лютому середня температура в Києві склала +2,5 градусів – на 6,7 градусів вище норми. Вже 10 лютого розпочалася метеорологічна весна. Березень відзначився 12 температурними рекордами , при цьому випало тільки 39% опадів. 

Квітень запам’ятався пиловою бурею і рекордним із 1981 року дощем. Травень став найхолоднішим з початку ХХ століття. Все це – наслідки зміни клімату: погода стає екстремально нестабільною.

Всі ці рекорди – наслідки глобального потепління і кліматичних змін, які відбуваються в Україні та світі. 

Коментар: “Середні температури істотно змінюються. Метеорологів це не дивує. Зміни спостерігаються десь із 90-х років минулого сторіччя. Вже з 2007 року аномалія середньої температури за рік в Україні перевищила 1 градус”, – розповіла географ-метеоролог, завідуюча відділом прикладної метеорології і кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух.

Вона пояснює: клімат в Україні став значно теплішим. Зросла тривалість теплого періоду (кількість літніх днів), а кількість морозних днів взимку зменшується. 

Коментар: “Все йде до того, що у нас істотно скорочується зима”, – пояснила вона.

Найбільше зростання температури, уточнює кліматолог Владислав Тимофеєв, припадає на зиму, дещо менше – на весну і літо.

Смерчі, град та зливи: як змінюється клімат України

Глобальне потепління не можна розглядати тільки в розрізі температури, каже Олександра Хала. Воно в принципі робить погоду більш екстремальною, зростає кількість небезпечних метеорологічних явищ.

Коментар: “Сильні грози, град, шквальні вітри, смерчі в Україні. Збільшення бездощових періодів, коли місяць немає опадів, а потім за день випадає місячна норма. Всі ці потопи, коли Київ плаває”.

Це стало особливістю останніх десятиліть, сказав Олександр Колішевський – виконавчий директор громадської організації Голос Природи, член ради Української кліматоохоронної мережі (в ній 30 організацій). 

Коментар: “Шторми, урагани, смерчі відбуваються все частіше. Будь-які нестабільні погодні умови – це те, що характеризує кліматичні зміни”, – підкреслює він.

Зима буде ставати коротшою, літо – довшим. А значить, кількість характерних для весни і літа екстремальних явищ типу шквалів, градів, смерчів розтягнеться в часі і буде зростати

Подібні явища виникають, коли атмосфера дуже нестабільна, відзначає Балабух. 

Коментар: “Оскільки інтенсивність таких процесів зростає, зрозуміло, що і таких шквалів, таких градових градів все більше, вони більш інтенсивні і небезпечні. Ви звернули увагу, що переважно випадає град великого діаметру? Спочатку як горох, як вишня, потім як горіх, а потім вже як куряче яйце. Звичайно, і раніше град був, і смерчі, і найсильніші шквали, зливи. Але зараз повторюваність цих явищ зростає”, – говорить вона.

В Макеевке сегодня смерч пронёсся. Норм так погулял

Опубликовано Oksana Dykhnich Суббота, 13 июня 2020 г.

Тільки з початку червня в Україні зафіксували більше десятка смерчів. Для їхнього виникнення потрібне, з одного боку, тепле вологе повітря, а з іншого – холодне і сухе. Там, де ці потоки перетинаються, виникає найбільша нестійкість атмосфери. І розвиваються вихори, діаметром від декількох до десятка метрів. Але вони дуже потужні і можуть все знищити на своєму шляху, констатує Балабух.

І якщо раніше вважалося, що смерчі в Україні можуть з’являтися в квітні-травні (коли стикаються теплі і холодні потоки), то цього року смерч був зафіксований 1 березня. А минулого року – взагалі на початку осені: температура повітря у вересні досягала 30-35 градусів.

Що далі: сніг тільки в Карпатах, підтоплення міст

Пройде кілька десятків років, і сніг в Україні можна буде побачити тільки у високогір’ї Карпат, попереджає Балабух.

Коментар: “Зима цього року є досить типовою, коли ми говоримо про те, якими можуть бути зими в середині століття або особливо до кінця століття. Можливо, це дуже типова зима в Україні 2070-80 років”, – говорить вона.

У короткій перспективі в Україні можуть чергуватися холодні і теплі зимові місяці, але все йде до того, що в цілому зими стануть коротшими і теплішими. 

Коментар: “Навіть цього січня в окремі дні у Львівській або Чернігівській області середньодобові значення температур були такими, які більше характерні для південного узбережжя Криму”, – пояснює кліматолог.

Згідно з дослідженням центру екологічних ініціатив Екодія, до 2100 року в Україні можуть бути частково підтоплені 34 українських міста – у цьому списку Одеса, Херсон, Миколаїв, Маріуполь, Бердянськ, Керч. 

Повне затоплення загрожує шести містечкам і 62-м селам, зокрема, Гола Пристань, Затока, Лазурне. У прогнозованій зоні затоплення можуть опинитися меткомбінат “Азовсталь” у Маріуполі та відстійники кримського заводу Титан біля Армянська. Це станеться, якщо викиди СО2 не знизяться до середини сторіччя.

Коментар: “І це не страшилки”, – підтверджує дослідження колег Віра Балабух. 

Зміни в кліматі призводять до змін всієї кліматичної системи, а це величезний комплекс – атмосфера, гідросфера, кріосфера, літосфера, біосфера. Все в ньому взаємопов’язано.

Джерело: сайт Liga.Net 

Читайте також: Українці назвали ТОП-5 найгостріших проблем в країні – опитування 

Теги:
Останні новини
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward