Щороку через брудне повітря помирає пів мільйона немовлят – дослідження SoGA

event 16:53 Середа 21 Жовтня 2020 ПОДІЇ

Минулого року було задокументовано 476 000 неонатальних (період від народження дитини до 28 днів) смертей через забруднення повітря. Майже дві третини з них пов’язані з якістю повітря в будинку. Решта летальних випадків належать до атмосферних забруднень.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Вплив забруднення повітря на здоров’я і виживання новонароджених вперше розглянули у звіті ініціативи State of Global Air. Раніше медичні експерти попереджали про вплив брудного повітря на літніх людей і людей з вадами здоров’я, але тільки зараз вчені починають розуміти, які наслідки забруднення для новонароджених.

Більшість немовлят, які загинули в перший місяць життя, народилися в країнах, що розвиваються. Це регіони, в яких для приготування їжі використовують тверде паливо, таке як дрова, деревне вугілля або гній тварин. Такий підхід поширений в країнах Африки на південь від Сахари і в Південній Азії.

Саме в цих країнах зафіксовані як найвищі показники за рівнем забруднення повітря, так і найбільша кількість смертей, з ним пов’язаних.

В Африці – близько 80% від майже 236 000 смертей в перший місяць життя пов’язані з забрудненням повітря в домашніх умовах, а в Південній Азії – 50% від 186 000 смертей новонароджених.

В Україні, за даними вчених, через забруднення повітря минулого року помер 91 малюк.

Общее количество смертей среди новорожденных, связанных с загрязнением воздуха, в 2019 году. Активную карту можно посмотреть тут.
Загальна кількість смертей серед новонароджених, пов’язаних із забрудненням повітря, в 2019 році. Активну карту можна подивитися тут.

Біологічні причини зв’язку між забрудненням повітря і несприятливими наслідками пологів до кінця не вивчені, але вважається, що забруднення повітря може впливати на вагітну жінку і її плід, що розвивається так само, як і куріння тютюну.

Вплив забрудненого повітря міг призвести до передчасних пологів або народження дитини з низькою вагою. Обидва ці фактори пов’язані з більш високою дитячою смертністю – такі немовлята схильні до інфекції нижніх дихальних шляхів, діарейних захворювань, пошкоджень і запалень головного мозку, захворювань крові та жовтяниці.

Якщо ці новонароджені виживають в дитинстві, то це не означає, що наслідки забруднення не позначаться в старшому віці.

Джерело: сайт Маяк

Читайте також: Випустили перший фільм жахів для котів: головний антигерой – огірок (відео)

Останні новини
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
22.03.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward