Категорії НОВИНИ

Що потрібно знати про теплі кредити

Вже сьогодні виділено 100 млн грн на здешевлення місцевих програм “теплих кредитів”. Розглянемо як протікає їх реалізація і чи можна економити утеплені свого помешкання.

Програма теплих кредитів була прийнята ще в жовтні 2014 року. Згідно неї можна придбати енергозберігаючі матеріали і устаткування, при цьому держава компенсує 20-35% вартості купленого товару. Кредити можуть отримати власники приватних будинків, ОСББ – об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельні кооперативи. Для отримання потрібно звернутись до державних банків.

Програмою передбачено відшкодування з держбюджету у таких розмірах:

  • 20% суми кредиту (але не більше 12 тис. грн) на придбання негазових чи неелектричних котлів для фізичних осіб;
  • 35% суми кредиту (але не більше 14 тис. грн) на придбання енергоефективного обладнання таматеріалів для фізичних осіб – власників приватних будинків;
  • 40% суми кредиту (але не більше 14 тис. грн. в розрахунку на одну квартиру) для ОСББ чи ЖБК, як юридичних осіб, для загальнобудинкових заходів.

Ефективне теплозбереження проводить до економії ресурсів – газу чи електроенергії. Ціни на які з кожним роком не перестають зупинятись в своєму рості. Тому часткова компенсація вартості  теплоізоляційних матеріалів, котлів, економних ламп, сонячних панелей та інших товарів, на які діє “теплий кредит” як ніколи актуальна.

Проблемним моментом є те, що кошти які затверджені на реалізацію даного проекту досить швидко вичерпуються. Так за половину 2018 року кошти закінчились, ще з квітня вийшла постанова, за якою мешканці квартир в багатоповерхівках можуть отримати кредити, тільки якщо вони є членами ОСББ.

Якщо ви вирішили долучитися до даної програми, варто поквапитись та оформити кредит на початку року. Для розрахунку вартості можна скористатись онлайн-калькулятором.

Дмитро Гаврилюк

Кажуть журналісти - сидяча робота? Це не про Діму. Нашого Дмитра хлібом не годуй, а дай лише попрацювати в домашньому садку. В перервами між практикою, він ділиться секретами і лайфхаками своїх знань. А ще Діма морж! Інколи нам здається, що в його жилах тече антифриз! Наразі Діма вегетаріанець з 3-річним стажем, який розкаже вам усе про користь бобових і овочів. І часто пише про це у авторському блозі.

Недавні новини

В Одесі вночі чоловік зарізав підлітка, бо той відмовив йому дати закурити (ВІДЕО)

Уночі в Одесі чоловік вдарив підлітка ножем у серце за відмову дати закурити: його затримали…

3 хв. ago

Самые популярные подержанные Mercedes-Benz в Украине

Желающие сэкономить украинцы отдают предпочтение б/у автомобилям немецкого концерна. Выбирая Мерседес в Киеве, стоит посетить…

17 хв. ago

Вдень – сонячно, а вночі заморозки: синоптик розповіла, якою буде погода 9 травня

У четвер, 9 травня, в Україні пануватиме сонячна погода без опадів. Однак вночі у більшості…

26 хв. ago

У Міненерго попередили про можливе відключення світла по всій країні

Внаслідок нового масованого ракетного удару по об’єктах генерації виник дефіцит електроенергії в енергосистемі України. Сьогодні…

52 хв. ago

У Індексі свободи преси Україна показала колосальний ріст – RSF

У Індексі свободи преси за 2024 рік Україна піднялася на 18 позицій – з 79…

1 годину ago

Коли краще садити картоплю в травні: названо сприятливі дні

Городники нерідко звертаються за порадою до місячного календаря під час посадки різних культур. Картопля не…

2 години ago