НОВИНИ

Що буде з цінами у 2025 році: у Нацбанку дали прогноз

За прогнозом Національного банку України, у 2025 році темпи зростання цін уповільняться до 6,6%, а у 2026 році — повернуться до 5%, що є ціллю регулятора, пише судово-юридична газета.

Як зауважують у НБУ, на початку цього року інфляція була низькою, але впродовж останніх місяців пришвидшилася. Але така тенденція була очікуваною для Нацбанку.

«На темпи зростання споживчих цін передусім вплинуло збільшення витрат бізнесу на електроенергію та оплату праці. Частково позначилося на цінах і певне послаблення курсу гривні», – пояснюють у регулятора.

Читайте також: Україну чекають спекотні вихідні: температура підніметься до +34°

Так, за прогнозом НБУ, у наступні місяці інфляція помірно пришвидшиться й наприкінці року становитиме 8,5%. Також у регулятора зауважують, що громадяни згідно з опитуваннями також очікують помірного зростання цін.

«Щоб і надалі утримувати очікування під контролем, НБУ обмежуватиме коливання курсу, забезпечуючи курсову стійкість, а також забезпечуватиме такий рівень ставок за гривневими депозитами, який захищатиме заощадження населення від інфляційного знецінення. Це підтримуватиме довіру до гривні та обмежуватиме тиск на валютному ринку», – пояснюють у Нацбанку.

Регулятор зазначає, що послідовні дії НБУ дадуть змогу уповільнити інфляцію вже наступного року. Допомогти в цьому має й сповільнення інфляції в країнах, з якими Україна веде торгівлю.

Марія Апельмон

Маша любителька побитися об заклад, про точність її прогнозу погоди. Вона знає, чи потрібно завтра брати із собою парасольку, чи краще не виходити з дому через пекельну спеку. Інколи напише прогноз погоди краще, ніж Укргідрометцентр. Окрім цього захоплюється астрологією. Полюбляє писати гороскопчики і хвалити Козерогів. Точно знає, що чекає вас сьогодні, завтра і навіть через тиждень. А ще вона не відривається від сучасної літератури (*Кідрук one love) та є поціновувачем смачного індійського чаю.

Недавні новини

Названо найслабші знаки Зодіаку: хто вони

У світі астрології кожен знак Зодіаку має свої унікальні риси характеру, які можуть бути як…

10 години ago

Тепло і сонце перед вихідними: прогноз погоди на 20 вересня

У п'ятницю, 20 вересня, в Україні очікується спокійна, тепла і сонячна погода. Практично по всій…

10 години ago

У Тернополі чоловік, який заманив дитину до дому та зґвалтував, намагався уникнути покарання

Верховний Суд відмовив у задоволенні касаційних скарг захисників засудженого за зґвалтування неповнолітньої мешканки Тернополя. Про…

11 години ago

На Прикарпатті працівницю психоневрологічного інтернату підозрюють у побитті підопічної

У місті Коломия на Прикарпатті працівниця жіночого психоневрологічного інтернату, ймовірно, побила свою підопічну. Про це…

11 години ago

“Тривожні кнопки” з`являться в усіх школах Рівненщини

В усіх школах Рівненщини буде встановлена кнопка тривожного виклику. Про це розповів перший заступник голови…

13 години ago

Румунія просить Україну збивати російські дрони, що летять на її територію

Румунія звернулася до України із проханням збивати російські безпілотники, що летять на її територію. Це…

13 години ago