НОВИНИ

Що буде з курсом долара – прогноз Київської школи економіки

Кризові сценарії у фінансовому сектор можливі за умови політичної кризи.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Внутрішній валовий продукт України цього року може впасти на 5,3%, інфляція прискориться до 5,5%-5,7% у річному вимірі. Водночас, до кінця 2020 року курс долара коливатиметься в межах 27,9 – 28,1 грн.  Такі дані  оприлюднила Київська школа економіки (КШЕ).

Останні місяці прогнози економічної активності погіршуються на тлі переоцінки ефектів пандемії та впроваджених карантинних обмежень.

Коментар: “Прогноз МВФ – падіння ВВП цього року до 8,2% і зростання на 1,1% наступного року. Прогноз Світового банку – падіння 3,5% і зростання 3% відповідно. Якщо прогноз першого можна вважати скоріше стресовим сценарієм, то оптимізм останнього важко пояснити. Натомість очікування щодо показників платіжного балансу, обмінного курсу та інфляції поступово покращуються. Це ж стосується і прогнозів зниження облікової ставки, але ці прогнози уже традиційно відстають від рішень НБУ”, – йдеться у прогнозі.

Згідно з даними Київської школи економіки, макроекономічна ситуація в Україні відносно стабільна: інфляція низька, зовнішньоекономічні баланси покращуються, бюджетний дефіцит – у межах прийнятного, зважаючи на ситуацію з кризою через пандемію Covid-19.

Реалізація кризових сценаріїв у фінансовому секторі (масштабний відплив капіталу, різка девальвація, проблеми у банківській системі) можлива лише за умови політичної кризи або різкого погіршення показників економічної активності. Політична криза може бути викликана саме політичною боротьбою або різкими і неочікуваними проблемами в економіці. 

Коментар: “Такі проблеми можуть виникнути через непродумані кадрові рішення (наприклад, руйнація незалежності НБУ або чергові зміни в фінансово-економічному блоці уряду, які погіршать якість Кабінету міністрів та відповідних міністерств) або безвідповідальну економічну політику (таку як безконтрольна емісія, значна корупція в держпідприємствах тощо)”, – повідомляють економісти.

Фахівці зазначають, що ймовірність таких сценаріїв усе ще залишається низькою, хоч і зросла останнім часом.

Згідно з прогнозом, слід очікувати відновлення попиту, збільшення цін на енергоносії та певне послаблення обмінного курсу гривні до кінця року – ці фактори обумовлюють прискорення інфляції до 5,5 – 5,7%. 

Джерело: сайт Главком

Читайте також: ПриватБанк видаватиме іпотеку під 10% річних 

Дмитро Гаврилюк

Кажуть журналісти - сидяча робота? Це не про Діму. Нашого Дмитра хлібом не годуй, а дай лише попрацювати в домашньому садку. В перервами між практикою, він ділиться секретами і лайфхаками своїх знань. А ще Діма морж! Інколи нам здається, що в його жилах тече антифриз! Наразі Діма вегетаріанець з 3-річним стажем, який розкаже вам усе про користь бобових і овочів. І часто пише про це у авторському блозі.

Недавні новини

Захід заморожує активи Росії, але чи може Росія відповісти тим самим?

Західні країни хочуть конфіскувати заморожені російські активи на суму близько 300 мільйонів доларів США по…

23 хв. ago

Для чого, та як правильно використовувати тирсу на городі та в саду

Використання тирси на городі та в саду дійсно хороша практика, якщо користуватися нею правильно, інформує…

24 хв. ago

“Нова пошта” компенсує вартість усіх посилок, які згоріли в одеському депо внаслідок обстрілу

росія ракетним ударом по Одесі знищила не лише депо і вантажне відділення «Нової пошти», а…

37 хв. ago

На Львівщині судили двох військових, бо ті не повідомили про пияцтво своїх підлеглих та ще й преміювали їх

На Львівщині суд визнав винним у недбалому ставленні до військової служби майора та капітана, які…

1 годину ago

У Рівному в парку “Оствиця” двоє чоловіків побили тварин: їх розшукують (ВІДЕО)

У Рівному, на території парку історичної реконструкції "Оствиця", двоє чоловіків знущалися з тварин, які там…

1 годину ago

Українські фермерки потрапили на сторінки найвідомішого агрожурналу США

Популярний американський аграрний журнал «FARM JOURNAL» висвітлює стійкість українських фермерів та допомогу від фонду "Жнива…

1 годину ago