Що буде з курсом долара – прогноз Київської школи економіки

event 10:39 П’ятниця 26 Червня 2020 ПОДІЇ
курс валют

Кризові сценарії у фінансовому сектор можливі за умови політичної кризи.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Внутрішній валовий продукт України цього року може впасти на 5,3%, інфляція прискориться до 5,5%-5,7% у річному вимірі. Водночас, до кінця 2020 року курс долара коливатиметься в межах 27,9 – 28,1 грн.  Такі дані  оприлюднила Київська школа економіки (КШЕ).

Останні місяці прогнози економічної активності погіршуються на тлі переоцінки ефектів пандемії та впроваджених карантинних обмежень.

Коментар: “Прогноз МВФ – падіння ВВП цього року до 8,2% і зростання на 1,1% наступного року. Прогноз Світового банку – падіння 3,5% і зростання 3% відповідно. Якщо прогноз першого можна вважати скоріше стресовим сценарієм, то оптимізм останнього важко пояснити. Натомість очікування щодо показників платіжного балансу, обмінного курсу та інфляції поступово покращуються. Це ж стосується і прогнозів зниження облікової ставки, але ці прогнози уже традиційно відстають від рішень НБУ”, – йдеться у прогнозі.

Згідно з даними Київської школи економіки, макроекономічна ситуація в Україні відносно стабільна: інфляція низька, зовнішньоекономічні баланси покращуються, бюджетний дефіцит – у межах прийнятного, зважаючи на ситуацію з кризою через пандемію Covid-19.

Реалізація кризових сценаріїв у фінансовому секторі (масштабний відплив капіталу, різка девальвація, проблеми у банківській системі) можлива лише за умови політичної кризи або різкого погіршення показників економічної активності. Політична криза може бути викликана саме політичною боротьбою або різкими і неочікуваними проблемами в економіці. 

Коментар: “Такі проблеми можуть виникнути через непродумані кадрові рішення (наприклад, руйнація незалежності НБУ або чергові зміни в фінансово-економічному блоці уряду, які погіршать якість Кабінету міністрів та відповідних міністерств) або безвідповідальну економічну політику (таку як безконтрольна емісія, значна корупція в держпідприємствах тощо)”, – повідомляють економісти.

Фахівці зазначають, що ймовірність таких сценаріїв усе ще залишається низькою, хоч і зросла останнім часом.

Згідно з прогнозом, слід очікувати відновлення попиту, збільшення цін на енергоносії та певне послаблення обмінного курсу гривні до кінця року – ці фактори обумовлюють прискорення інфляції до 5,5 – 5,7%. 

Джерело: сайт Главком

Читайте також: ПриватБанк видаватиме іпотеку під 10% річних 

Теги:
Останні новини
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
11.04.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward