“Сенсаційне відкриття”: вчені довели, що дощ здатен рухати гори

event 16:18 Понеділок 19 Жовтня 2020 ПОДІЇ

У Бристольському університеті довели, що опади можуть не тільки формувати форму підвищень, але і зрушувати їх. Об’єктом досліджень стали Гімалаї.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Дослідження зосередилося на наймогутнішому гірському ланцюгу – Гімалаях. А саме – на центральних і східних хребтах Бутану та Непалу, тому що цей регіон світу став одним з найпопулярніших ландшафтів для вивчення швидкості ерозії.

Коментар: Може здатися інтуїтивно зрозумілим, що велика кількість дощу може формувати гори, змушуючи річки швидше кришити камінь. Але вчені також вважають, що дощ може руйнувати ландшафт досить швидко, вимиваючи каміння з ґрунту, також піднімаючи гори. Обидві ці теорії обговорювалися десятиліттями, оскільки вимірювання, необхідні для їхнього підтвердження, надзвичайно складні“, – говорить провідний автор дослідження Байрон Адамс.

Доктор Адамс з колегами з Університету штату Арізона (ASU) і Університету штату Луїзіана використовували космічні годинники в піщинах, щоб виміряти швидкість, з якою річки розмивають скелі.

Він пояснив, коли космічна частка досягає Землі, вона, ймовірно, зіткнеться з піщинами на схилах пагорбів у міру того, як вони будуть переноситися до річок. Коли це відбувається, деякі атоми в кожній піщинці можуть перетворитися на рідкісний елемент.

Коментар: Якщо підрахувати кількість атомів цього елемента в мішку з піском, ми можемо дізнатися, як довго пісок був там і як швидко руйнувався ландшафт. Коли ми знаємо швидкість ерозії по всьому гірському хребту, ми можемо порівняти її з варіаціями крутості річки і кількості опадів. Однак таке порівняння дуже проблематичне, тому що кожну точку даних дуже складно визначити, ще складніше інтерпретувати всі дані разом“, – говорить Адамс.

Проте, це вдалося вирішити, об’єднавши різні математичні моделі.

Джерело: сайт Phys.org.

Читайте також: У Карпатах за ніч випало 7 сантиметрів снігу (відео)

Теги: вчені дощ
Останні новини
29.03.2024, П’ятниця
28.03.2024, Четвер
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
Читати більше новинarrow_forward