Рівнянин зумів перепливти з Азії до Європи (фото)

event 09:57 Понеділок 31 Серпня 2020 РІВНЕ

Днями рівненському атомнику вдалося подолати відстань у 6,5 кілометрів та успішно фінішувати в одному з найпопулярніших запливів світу на відкритій воді.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Начальник відділу служби аналізу безпеки РАЕС Сергій Гуцало взяв участь у 32-ому крос-континентальному запливі через протоку Босфор (м. Стамбул, Туреччина).

У ньому взяло участь близько 2000 плавців з 34 країн світу, серед яких успішно фінішував і рівнянин.

Коментар: Реєстрація на заплив відбулася ще на початку січня. Увесь цей час я ретельно готувався і мріяв, що подолаю цю дистанцію в 6,5 км. Відстань до берега ліворуч, праворуч — кілометр та глибина 50 метрів, подекуди – більше. Але все відбулося якнайкраще. Я впіймав течію з правильною траєкторією, вдало поплив на фініш і подолав Босфор з досить непоганим часом, на який і не розраховував, – прокоментував Сергій Гуцало.

Деталі: Крос-континентальний заплив через протоку Босфор визнаний Всесвітньою асоціацією з плавання на відкритій воді (WOWSA) “Кращим змаганням з плавання у світі”. Його ще називають запливом двох континентів або двох мостів, бо у ньому плавці стартують в Азії за мостом Султана Мехмеда Фатіха, а фінішують — в Європі перед Босфорським мостом. Змагання проходять через стамбульську протоку Босфор, що поєднує Чорне море з Мармуровим. Тільки один раз в році її повністю перекривають для судноплавства на 2 години й влаштовують заплив.

Сергій Гуцало повідомив, що основна хитрість і складність запливу полягає в течіях протоки. Босфор має дві течії: верхню з менш солоною водою напрямком з Чорного моря до Мармурового, і південніше нижню з солонішою водою — з Мармурового до Чорного моря.

Є кілька небезпечних моментів. Перший — обрати неправильний орієнтир і поплисти в бік від маршруту. Інший — пізно повернути на фініш. Тоді довго і виснажливо доведеться боротися з зустрічною течією.

Складність полягає в тому, що течія постійно змінюється. Через це кожен рік близько 30-50 осіб не фінішують, сходячи з дистанції через ті чи інші причини.

Коментар: Звісно, карантин вплинув на хід моєї підготовки до запливу. Басейни тривалий час були зачинені, проте це не завадило мені тренуватися на відкритій воді. Я їздив до Білого озера, піщаного кар’єру у с. Сопачів і там відпрацьовував навички.

Пощастило потренуватися і в Адріатичному морі у Хорватії, де проводив відпустку. Зокрема, у моїх тренуваннях були присутні регулярні пробіжки, велозаїзди та силові вправи. У комплексі це дало змогу максимально підготуватися до заходу”, – відзначив Сергій Гуцало.

Атомник подолав Босфорську протоку з результатом 1 година та 3 хвилини. На успішність результату вплинуло те, що Сергій з дитинства займався плаванням та є членом клубу Енергоатом МАСТЕРС”. А також, неодноразово брав участь у Міжнародному турнірі з плавання на відкритій воді “Біле озеро”, численних забігах, велозаїздах та змаганнях з тріатлону РАЕС.

Джерело: сайт Радіо Трек

Читайте також: Сьогодні у Рівному на деяких вулицях не буде світла

Теги: РАЕС спорт
Останні новини
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
11.04.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward