НОВИНИ

“Рівненщина різдвяна”: в області стартує новий автентичний проєкт

Рівненська ОДА спільно з обласним центром народної творчості представили проєкт “Рівненщина різдвяна”.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: В онлайн форматі популяризуватимуть нематеріальну культурну спадщину нашого краю – пісенну, кулінарну та декоративно-ужиткову, а також традиції під час свят. Проєкт розпочнеться 13 грудня та триватиме до 19 січня. 

Коментар: Очікування Різдва – це чарівний час, навіть у карантинних реаліях. Цим проєктом ми хочемо додати ноту позитиву і надії, а також нагадати про саме цінне, що в нас є – сім’ю та традиції. Саме тому, ми наповнили “Рівненщину різдвяну” знайомством із кулінарною спадщиною, етноспівами, виконанням колядок та щедрівок, а також іншими приготуваннями до Різдвяних свят” – розповідає заступник голови Рівненської ОДА Сергій Гемберг. 

Так, на Інтернет-ресурсах фейсбук-сторінці “Рівненщини туристичної”, а також сайті rivne.travel розповідатимуть про затишні подорожі та найатмосферніші локації для світлин. Презентуватимуть  рецепти автентичних страв, що можна приготувати вдома разом з рідними. Атмосферним доповненням стануть навчання унікальним колядкам та створення різдвяних іграшок.

За словами начальниці управління культури та туризму Рівненської ОДА Любові Романюк, проєкт складається із трьох блоків.

  • Перший – кулінарна спадщина. Зокрема, жителям Рівненщини покажуть як приготувати кутю за справжніми стародавніми рецептами.
  • Другий – декорування, де буде представлено майстер-класи народних умільців з виготовлення прикрас для оселі.
  • Третій – виконання колядок, щедрівок та пісень, а також представлення різних традицій нашого краю.

Коментар: Проєкт наповнений не лише культурно-дозвіллєвою складовою. У ньому є і освітній процес, – розповідає керівниця проєкту, заступниця директора Рівненського обласного центру народної творчості Ірина Баковецька-Речковська.

Також “Рівненщина різдвяна” популяризуватиме  туристичні маршрути. Зокрема, глядачам представлять роботи, які проводили під час туристичних мандрівок Рівненщиною.

За словами керівника етно-культурного центру Рівненського ПДМ Віктора Ковальчука, у такому контексті проєкт відбувається вперше. Окрім усього переліченого, у ньому також передбачені майстер-класи із вивчення унікальних співочих традиційних для нашого регіону, а також побажання та віншування. Вони будуть виконані усіма віковими групами, з різною манерою співу та характерними особливостями. 

Коментар: Окрім того, на сайті rivne.travel з’явиться окремий розділ – “Онлайн радіо”, де у великій кількості можна послухати оцифроване виконання колядок та щедрівок“, – додає Сергій Гемберг.

Джерело: сайт РОДА

Читайте також: З 2021 року деякі діти зможуть отримувати особливе харчування в школі: умови

Дмитро Гаврилюк

Кажуть журналісти - сидяча робота? Це не про Діму. Нашого Дмитра хлібом не годуй, а дай лише попрацювати в домашньому садку. В перервами між практикою, він ділиться секретами і лайфхаками своїх знань. А ще Діма морж! Інколи нам здається, що в його жилах тече антифриз! Наразі Діма вегетаріанець з 3-річним стажем, який розкаже вам усе про користь бобових і овочів. І часто пише про це у авторському блозі.

Недавні новини

“Тривожні кнопки” з`являться в усіх школах Рівненщини

В усіх школах Рівненщини буде встановлена кнопка тривожного виклику. Про це розповів перший заступник голови…

43 хв. ago

Румунія просить Україну збивати російські дрони, що летять на її територію

Румунія звернулася до України із проханням збивати російські безпілотники, що летять на її територію. Це…

1 годину ago

Німеччина передасть новий пакет військової допомоги Україні: що до нього увійшло

Уряд Німеччини у четвер, 19 вересня, оголосив про надання Україні нового пакета військової допомоги, який,…

1 годину ago

Коли обрізати смородину перед зимою і як це робити: поради садівникам

Дачники восени стають ледачими і все менше уваги приділяють городу і саду. Дуже часто оминають…

2 години ago

Європарламент ухвалив резолюцію про дозвіл Україні на використання далекобійної зброї

Європейський парламент закликав країни-члени ЄС зняти обмеження, які заважають Україні використовувати західну зброю проти законних…

2 години ago

Нацбанк прокоментував інформацію про долар по 45 у наступному році

Курс долара до гривні, який уряд закладає в державний бюджет на наступний рік є виключно…

2 години ago