Радіація в Чорнобилі небезпечніша, ніж вважали – дослідження

event 15:52 Четвер 22 Жовтня 2020 ПОДІЇ

Останні дослідження вчених довели негативний вплив радіації на екосистему Чорнобильської зони значно більший, ніж передбачалося. Дослідження проводились на джмелях, які піддались впливу радіації. За словами вчених, саме джмелі мають вирішальну роль у запиленні.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

У результаті відтворення колоній скоротилося на 30-45% при дозах опромінення, які раніше вважалися занадто низькими для впливу на комах.

Коментар:Наші дослідження показують, що комахи, які живуть у найбільш забруднених районах Чорнобиля, можуть постраждати від несприятливих наслідків з подальшими наслідками для екосистемних процесів, таких як запилення“, – повідомляють вчені.

Дослідження проводили з метою з’ясування, як іонізуюча радіація впливає на комах, які зазвичай вважаються більш стійкими, ніж інші види.

Коментар: Наслідки для диких тварин, що живуть у радіологічно забрудненому середовищі, неясні. Попередні лабораторні дослідження показують, що комахи відносно стійкі до радіації; проте деякі польові дослідження в Чорнобильській зоні відчуження показують серйозні побічні ефекти при значно нижчих потужностях доз радіації, ніж очікувалося“, – розповіли науковці.

Опираючись на нові дані досліджень, які виявили негативний вплив радіації, вчені б’ють на сполох та закликали до перегляду міжнародних рамок радіологічного захисту навколишнього середовища.

Джерело: сайт Хрещатик

Читайте також: Як потрібно поводитися на виборчій дільниці – ОПОРА

Теги:
Останні новини
18.03.2024, Понеділок
17.03.2024, Неділя
16.03.2024, Субота
15.03.2024, П’ятниця
14.03.2024, Четвер
13.03.2024, Середа
12.03.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward