Рада прийняла закон, який забороняє колекторам тероризувати громадян

event 12:30 Середа 27 Січня 2021 ПОДІЇ

Верховна рада зробила крок до врегулювання захисту боржників при їх спілкуванні з колекторськими компаніями, запропонувавши встановити для колекторів вимоги поведінки.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Відповідний законопроєкт в першому читанні підтримали 355 депутатів на засіданні 27 січня.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроєкту №4241 про захист боржників при врегулюванні простроченої заборгованості, ним пропонується встановити певні вимоги до колекторських компаній, а саме:

  1. Дотримуватися вимог до етичної поведінки та правил взаємодії з боржником;
  2. інформувати боржника про залучення колекторської компанії до врегулювання простроченої заборгованості та/або відступлення права на вимогу новому кредитору;
  3. укладати договори лише з юридичними особами, включеними до Реєстру колекторських компаній;
  4. повідомити Національний банк України про укладення з колекторською компанією договору (у строки та порядку, визначеними Національним банком України)
  5. контролювати дії залучених колекторських компаній та надавати рекомендації щодо усунення порушень;
  6. обов’язок розірвати договір з колекторською компанією в односторонньому порядку у разі її виключення з Реєстру колекторських компаній або в разі порушення нею вимог до етичної поведінки (2 і більше разів за рік).

Законопроєкт також пропонує встановити вимоги до взаємодії зі споживачем (його представником) під час врегулювання простроченої заборгованості (вимоги до етичної поведінки), яка може відбуватись шляхом:

  1. Безпосередньої взаємодії (особисті або телефонні переговори);
  2. надсилання повідомлень (текстових, голосових та інших повідомлень, в тому числі без залучення працівників шляхом використанням програмного забезпечення)
  3. надсилання поштових відправлень (за місцем проживання або за місцем роботи).

При цьому під час першої взаємодії зі споживачем кредитор/колекторська компанія має повідомити своє найменування, ПІБ або індекс особи-представника, правову підставу взаємодії та розмір простроченої заборгованості, а на вимогу споживача – надати підтвердні документи протягом 7 робочих днів.

Крім того, законопроєктом пропонується наділити Національний банк України повноваженнями зі здійснення нагляду за додержанням цих вимог банками, іншими фінансовими установами та особами, які не є фінансовими установами, але мають право надавати окремі фінансові послуги, а також колекторськими компаніями.

Згідно з документом, метою законопроєкту є врегулювання правовідносин, що виникають під час врегулювання простроченої заборгованості, з метою захисту прав споживачів-боржників та обмеження доступу до ринку потенційно недобросовісних колекторів.

Джерело: сайт Суспільне

Читайте також: Банкам заборонили прописувати умови договорів дрібним шрифтом

Теги:
Останні новини
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
11.04.2024, Четвер
10.04.2024, Середа
09.04.2024, Вівторок
08.04.2024, Понеділок
Читати більше новинarrow_forward