ПЦУ переходять на новий календар: як зміняться дати релігійних свят (КАЛЕНДАР)

event 07:44 Четвер 25 Травня 2023 Суспільство

24 травня Православна церква України затвердила перехід на новий календар. 

УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS

Про це повідомляє BBC. Які свята змінять дату та що означає перехід на новий церковний календар — читай детально в нашому матеріалі.

Перехід на новий календар: що зміниться

Коментар: Раніше казали польські (католицькі) й українські (православні) свята, а сьогодні кажуть – українські і московські свята. Новий календар буде українським, а ті, хто залишаються на старому – трішечки на московському“, – сказав митрополит Вінницький Симеон на початку архієрейського собору ПЦУ в Києві.

Православна церква України затвердила повний перехід на новий календар. Раніше це зробила Українська греко-католицька церква. З 1 вересня українці можуть відзначати свята за новим стилем.

Різдво буде 25 грудня, Покрова — 1 жовтня, Водохреще — 6 січня, день Святого Миколая — 6 грудня.

Тож Україна переходить на юліанський календар і відзначатиме свята разом з Європою, а не Росією.

Великдень та Трійцю святкуватимуть, як і раніше. Адже Великдень прив’язаний не до календаря, а до весняного повного місяця. Різниця дуже велика, тому ці свята залишать “по-старому”. Наступного року всі християни відзначатимуть Великдень в один день.

Перехід став важливим кроком, адже після початку повномасштабної війни це питання набуло і політичного забарвлення. Більшість православних церков живуть саме за юліанським календарем, за григоріанським — лише Росія, Сербія, Грузія.

Коментар: У 2019 році я казав, що протягом п’яти років ми зможемо перейти, коли буде готове суспільство. І цей час настав, суспільство готове, ми втілюємо реформу календаря“, — сказав митрополит Епіфаній.

Читайте також: Відтепер у “Дії” можна замінити водійське посвідчення

Перехід не є примусовим, тому очікується, що не всі святкуватимуть за юліанським календарем. Релігієзнавець Андрій Смирнов каже, що свобода вибору дозволить уникнути церковних розділень і сприятиме поступовій адаптації вірян до календарних змін.

Православна церква України планує звернутися до влади про перенесення державних свят, які були прив’язані до релігійних, як-от Покрова та День захисників і захисниць України.

Якщо вдасться залагодити розбіжності між календарями, всі свята Україна відзначатиме разом із західним світом.

Теги: ПЦУ
Останні новини
18.03.2024, Понеділок
17.03.2024, Неділя
16.03.2024, Субота
15.03.2024, П’ятниця
14.03.2024, Четвер
13.03.2024, Середа
12.03.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward