Психологиня назвала чотири несподівані причини вигорання

event 13:43 Понеділок 31 Серпня 2020 ПОДІЇ

Вигорання є станом, який відомий багатьом з нас. Він спустошує організм, сприяючи усьому – від гіпертонії до зловживання наркотичними речовинами. Психологиня Еллен Хендріксен назвала основні симптоми та причини вигорання. 

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Першим “дзвіночком” вигорання є емоційне виснаження, яке також переходить у фізичне. У цьому стані потрібні героїчні зусилля, щоб взятися за роботу.

Потім поступово знижуються особисті досягнення. Вкінці ж настає деперсоналізація – цинічне, критичне та ображене ставлення до колег і клієнтів. 

Все це може бути схожим на депресію, але вигоряння відрізняється тим, що обмежується однією сферою, найчастіше роботою.

Так що ж є причиною вигорання? Деякі причини можна інтуїтивно зрозуміти: нескінченний потік завдань, токсичне робоче середовище тощо. Але інші причини не є такими очевидними, психологиня виділила серед них 4 несподівані причини вигорання.

  • Високі вимоги

Коли ми намагаємося досягти планки, яку поставили нам інші – начальник, тренер чи науковий керівник – можемо легко зіткнутися з вигоранням. Крім того, причиною може бути намагання догодити надто вимогливому керівнику.

Також вигорання може спричинити робота на боса, якого ми просто сприймаємо як надмірно вимогливого. За таких умов наш внутрішній солдат вважає, що наш бос чи науковий керівник очікує, що ми врятуємо світ, хоча насправді це все в наших головах.

Якщо ви знаєте, що у вас є схильність до перфекціонізму, зробіть крок назад і запитайте, чи насправді це вимоги керівництва – чи ваші внутрішні.

  • Песимізм

Виявилося, схильність дивитися на світ через окуляри сірого кольору – це дорога до вигорання.

В ході дослідження понад 1000 учасників попросили прочитати 24 коротких сценарії, 6 з яких були пов’язані з роботою, і всі вони були неоднозначними – їх можна було інтерпретувати позитивно або негативно.

Потім учасників попросили оцінити, наскільки приємна кожна сцена в їхній уяві. Позаяк всі сценарії були неоднозначними, неприємні оцінки показували тенденцію бачити склянку наполовину порожньою в той час, як приємні оцінки демонстрували тенденцію бачити склянку наполовину повною.

Учасники, які повідомляли про високі рівні вигорання і депресії, переважно інтерпретували сценарії в негативному напрямі в той час, як учасники з “низьким” або “середнім” рівнем вигорання і депресії схилялися до позитивного розв’язку подій. 

  • Бездумний скролінг соцмереж

Дослідження в журналі Journal of Health Psychology виявили, що використання соціальних мереж на роботі збільшує вигорання у людей з низьким рівнем уважності.

При цьому для тих, хто має дуже високий рівень уважності, соціальні мережі були фактично таким собі буфером від вигорання. 

  • Відчуття самотності, але не таке, як ви думаєте

Не дивно, що люди, яким ми довіряємо, можуть допомогти запобігти вигоранню, але їхня підтримка не є панацеєю.

Важливо, щоб соціальна підтримка відповідала вашим конкретним потребам. Аналогічно ви не стали б використовувати кавоварку для приготування хліба.

Варто створити настільки широке коло соціальної підтримки, в якому ви відчуваєте себе потрібним – від сестри чи брата до наставника на роботі, у якого ви завжди можете попросити поради.

Вигорання має набагато більше причин, ніж чотири перераховані тут, але потрібно розуміти, що вигорання з’являється як від зовнішнього робочого середовища, так і від вашого ставлення, з багатьма ступенями виснаження та знецінення.

Джерело: сайт УП.Життя

Читайте також: “Це впливатиме на зарплату”: сімейних лікарів будуть оцінювати за індикаторами якості

Теги:
Останні новини
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward