Проводити час на природі корисно не для всіх – дослідження

event 05:13 Середа 18 Листопадаа 2020 ПОДІЇ

Останнім часом в гонці за здоровим способом життя лікарі, блогери та фітнес-тренери все частіше наголошують на користі прогулянок.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Такий метод й справді має чимало позитивних факторів. Час на свіжому повітрі допомагає впоратися з тривогою, стресом та депресією. Але нові дослідження переконують, що це допоможе не всім.

Якщо вам не подобається гуляти – не варто себе змушувати. Вчені зазначають, що краще провести час в тому місці, де ви відчуваєте себе комфортно, навіть якщо це ваш диван.

Часто, намагаючись зробити близьким послугу та “витягнути” їх на прогулянку, рідні не усвідомлюють, що це може призвести до негативних наслідків.

Як показали результати дослідження, тиск друзів, родичів або терапевтів лише загострює тривогу та занепокоєння. Позитивний ефект від перебування на свіжому повітрі у цьому разі дорівнюватиме нулю.

Що показали результати дослідження

Вчені вирішили проаналізувати чи може контакт людей з природою допомогти їм впоратися з психічними проблемами. Для вивчення цього питання команда науковців зібрала понад 18 000 осіб в 18 різних країнах.

В ході дослідження автори виявили, що люди з депресією тягнуться до природи на такому ж рівні, як і люди без розладів. А ось люди з тривожністю проводять на свіжому повітрі значно більше часу.

Втім, “зелена терапія” не покращує їх стану і, повертаючися додому, вони продовжують відчувати дискомфорт.

Висновки демонструють, що прогулянки не повинні рекомендуватися всім людям. До того ж важливо подбати, щоб вони супроводжувалися доказовими методами лікування.

Провідна авторка дослідження Мішель Тестер-Джонс додала, що ці результати узгоджуються з ширшим дослідженням, яке припускає, що природа надає простір для відпочинку і відновлення після стресу. Однак і у цій роботі вказано, що терапевтам та близьким, слід бути уважнішими до почуттів людини, рекомендуючи їй проводити час на природі.

Коментар: “Було б корисно заохочувати їх до проведення часу у своїх улюблених місцях. Там, де людина відчуває себе комфортно. І це не обов’язково природа”, – резюмувала дослідниця.

Джерело: сайт Час-Дій

Читайте також: У якому віці люди найбільш самотні: дослідження

Останні новини
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
11.04.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward