Процес створення чогось своїми руками, корисний для психічного здоров’я – дослідження

event 16:13 П’ятниця 02 Жовтня 2020 ПОДІЇ

В’язання, шиття, прикрашання тортів та інші подібні творчі заняття — чудовий спосіб поліпшити самопочуття, не вдаючись до ліків. Як це працює і чому процес, під час якого ми створюємо щось своїми руками, корисний для здоров’я.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Останні дослідження показують, що процес створення чогось своїми руками, який також називають словом “крафтінг”, дуже корисний для психічного здоров’я.

Стан, у який людина входить під час в’язання, порівнюють із медитацією. Майстер в’язальної терапії Бетсан Коркхіль (Betsan Corkhill) провела онлайн-опитування 3455 в’язальниць. Більше половини з них повідомили, що відчували себе “дуже щасливими” після в’язання. Багато хто з них брався за роботу спеціально, щоб розслабитися і зняти стрес. Ті, хто в’язали частіше, говорили про значне розумове і емоційне полегшення.

У огляді від 2017 року благодійної компанії Knit for Peace було проаналізовано декілька досліджень, у яких говорилося про користь в’язання для здоров’я.

Коментар:Існує величезна кількість досліджень, які показують, що в’язання корисне для фізичного і психічного здоров’я, уповільнює початок деменції, бореться з депресією та відволікає від хронічного болю, — йдеться в огляді. — Це діяльність, якою можна займатися до глибокої старості. Вона допомагає подолати ізоляцію і самотність, які досить часто відчувають люди у старості. Це те, що можна продовжувати робити, навіть коли падають зір та сили“, – йдеться в повідомленні.

Невже тільки робота зі спицями і ниткою дає такий ефект? Звичайно, це не так. Нейробіологи вивчають інші форми креативності та вважають, що корисна будь-яка творча діяльність (наприклад кулінарія, малювання, фотографія, музика та навіть розгадування кросвордів).

Творчість — ліки на всі випадки життя

Коли ми виявляємо творчий підхід, наш мозок починає виробляти дофамін — природний антидепресант. Творчість, що допомагає зосередити увагу, — це нелікарський спосіб завжди мати гарний настрій. Вчені уже вивчають зв’язок між залученням у творчу діяльність та здатністю зменшувати помірні когнітивні порушення, пов’язані зі старінням.

Створення чогось своїми руками може полегшити депресію: крафтінг задіє частини мозку, які використовуються все рідше і рідше в нашому світі сучасних зручностей.

Дослідження, проведене автором “Lifting Depression” і нейробіологом Келлі Ламберт, показує сильний зв’язок між фізичною роботою і хорошим самопочуттям.

Коментар:У наш сучасний вік, коли найглибші думки можна прочитати у “Твіттері” протягом пари хвилин за вечерею, розігрітою в мікрохвильовій печі, саме крафтінг змушує мозок працювати. Успіхи у творчій роботі приносять задоволення і “впорскують” коктейль нейротрансмітерів, у який входять дофамін, ендорфіни і серотонін“, — пише Келлі.

Вчені впевнені, що якщо ви шукаєте спосіб поліпшити своє психічне здоров’я, то в цьому вам може допомогти творче заняття.

Можливо, пора замінити безглузде сидіння перед телевізором або перегляд новин у соціальній мережі чимось кориснішим. Тим, що подобається саме вам, розвиває навички, відкриває нові можливості і приносить задоволення.

Джерело: сайт The Epoch Times

Читайте також: Стало відомо, які вакцини рівняни зможуть використовувати для щеплення проти грипу

Теги:
Останні новини
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward