Прорив: генна терапія повернула зір повністю сліпим мишам

event 13:05 Середа 28 Жовтня 2020 ПОДІЇ

У компанії Nanoscope повідомили про успіхи в застосуванні генної терапії для часткового повернення зору лабораторним мишам з повною сліпотою. Розроблений метод універсальний і, мабуть, не має побічних ефектів. Але є проблема – вчені не можуть оцінити ефективність набутого тваринами зору, наскільки він функціональний. Тому мають бути проведені досліди на людях.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

В офтальмології нерідкі випадки, коли око в цілому здорове, його нейронна частина справно передає сигнал в мозок, але сам цей сигнал не генерується, тому що загинули фоторецептори ока. Вони розташовані на зовнішній стороні сітківки та вловлюють світло, щоб перетворити його в хімічний сигнал і передати біполярним клітинам, які перетворять його в нейронний. Фоторецептори вкрай вразливі, і перед травмами, і перед хворобами, а ще їх нерідко губить вікова деградація.

Глаз

Ідея біологів з Nanoscope в тому, що можна створити штучний хімічний сигнал, запустивши генерацію відповідних білків-опсинів вже позаду фоторецептора. Для цього вони використовували вірус-носій AAV2 для доставки гена-активатора опсинів MCO1, який ввели в сітківку через разову ін’єкцію. Протягом шести місяців у піддослідних мишей не спостерігалося ніяких патологій – подібне втручання їм не зашкодило.

Що стосується відновлення зору, то тут багато питань. З одного боку, у спочатку сліпих мишей очі знову повернулися в роботу, що підтверджено зоровими тестами і збільшеною загальною активністю. З іншого – миші бачать світло, це факт, але які деталі розрізняє їх мозок? Все ж штучна генерація опсинів не те ж саме, що їх вироблення в фоторецепторах під впливом світла. Оскільки миші не спроможні розповісти, що саме вони бачать, в Nanoscope запланували на кінець року перші експерименти з людьми з важкими формами захворювання сітківки.

Джерело: сайт Techcult

Читайте також: За останній тиждень смертність від коронавірусу в Європі зросла майже на половину: що очікувати далі

Теги:
Останні новини
29.03.2024, П’ятниця
28.03.2024, Четвер
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
22.03.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward