“Потрібно забезпечити баланс між накопичувальною та ненакопичувальною пенсійними системами в Україні” – комісар ООН

event 12:39 Четвер 15 Квітня 2021 ПОДІЇ

Для захисту кожної людини в Україні важливо забезпечити баланс між накопичувальними та ненакопичувальними пенсійними схемами.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Про це заявила верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет в ході конференції.

Коментар: Для захисту кожної людини важливо забезпечити баланс між накопичувальними і ненакопичувальними пенсійними схемами. Багато жінок, фрілансерів, працівників неформального сектора економіки та маргіналізованих осіб, які страждають від дискримінації, не завжди можуть офіційно вносити внески в систему соціального захисту. Однак у них є економічні та соціальні права, як і у всіх нас“, – сказала вона.

Бачелет зазначила, що літні люди складають більше чверті населення України, і дві третини з них – жінки. Дохід 77% пенсіонерів нижче прожиткового мінімуму, до того ж бідність більш сувора серед жінок: середня пенсія жінки на 30% нижче, ніж у чоловіка.

Коментар:У найближчі роки населення України буде ще більше старішати, і реформа сьогодні важлива і своєчасна. Пенсії мають забезпечувати гідний рівень життя і відповідати зростанню потреби людей в допомозі в міру їх старішання. З досвіду інших країн ми знаємо, що це може дати можливість літнім людям зберегти свою незалежність і допомогти їм залишитися поза інтернатними установами тривалого догляду“, – підкреслила комісар.

Бачелет також зазначила, що під час пандемії Україна збільшила розмір допомоги по безробіттю.

Коментар:Я сподіваюся, що цей розумний крок стане стандартною практикою. Я також закликаю владу регулярно перевіряти, чи є пенсії достатніми, щоб одержувачі могли собі дозволити основні товари та послуги“, – сказала вона.

Також комісар ООН підкреслила, що особливо великий ризик для жінок старшого віку.

Коментар:Вони живуть довше і традиційні стереотипи, а також безкоштовна домашня робота по догляду протягом усього життя часто заважають їх доступу до офіційного місця працевлаштування, гідної зарплати та накопичувальних систем соціального забезпечення. Пенсійні системи, які враховують непропорційну роботу жінок по догляду, зокрема, по догляду за дітьми, можуть виправити цей дисбаланс і забезпечити, щоб догляд за іншими не ставив під загрозу права жінок“, – сказала вона.

Бачелет зазначила окреме проблемне питання, яке існує в Україні. За її словами, у 2019 році приблизно 600 тис. пенсіонерів на території, яка не контролюється урядом, втратили доступ до пенсій через обмеження перетину лінії зіткнення. Ще 270 тис. осіб не змогли отримати доступ до пенсій на території, контрольованій урядом.

Коментар: Дуже важливо, щоб літні люди, які є внутрішньо переміщеними особами, мали доступ до пенсій, вони мають на це право. Сьогоднішній законопроєкт, який дає доступ до пенсії внутрішньо переміщених осіб незалежно від реєстрації, є дуже важливим кроком для них і для країни в цілому“, – підкреслила Бачелет.

Джерело: сайт Уніан

Читайте також: “Україні треба знову подумати про ядерний статус” — посол у Німеччині

Теги: ООН
Останні новини
18.03.2024, Понеділок
17.03.2024, Неділя
16.03.2024, Субота
15.03.2024, П’ятниця
14.03.2024, Четвер
13.03.2024, Середа
12.03.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward