Посадка часнику 2021: коли та як найкраще висаджувати для доброго врожаю

event 03:50 Субота 27 Березня 2021 ПОДІЇ

Часник є однією із найважливіших овочевих культур. Він буває двох типів: озимий та ярий. Головна їхня відмінність – у термінах посадки. Навесні, зокрема, садять ярий часник.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Коли садити ярий часник

Саджаючи часник навесні у відкритий грунт, слід дотримуватися чергування інших культур як його попередників. Для його вирощування необхідна насичена органічними речовинами земля. Найкраще садити часник після полуниці, зеленого салату, латуку. Добре ростиме він на ділянці, якщо до того на ній вирощували кабачки, бобові культури, капуста чи огірки.

Посадка ярового часнику починається, щойно город просохне від снігу й грунт прогріється до 5 – 10ºC. Якщо в землі забагато вологи – краще дати можливість їй злегка просохнути, щоб часник не почав гнити. Зазвичай це кінець березня – початок квітня.

Підготовка посадкового матеріалу

Часник ярих сортів розмножується зубчиками. Головки часнику перед посадкою розбирають на зубчики. Робити це потрібно акуратно, щоб не пошкодити їхню шкірку.

Для посадки зазвичай беруть найбільші цибулини першого зовнішнього ряду, а дрібніші можна посадити на зелень або просто з’їсти. Пошкоджені відразу ж слід відбракувати.

Існує також варіант пророщування зубчиків часнику перед посадкою. Для цього беруть вже підготовлені зубці і загортають їх у вологу тканину, кладуть в холодильник і витримують 2-3 дні.

Сприятливі дні для посадки за місячним календарем

Багато городників під час висаджування культур враховують місячні фази. Згідно із місячним календарем, найбільш сприятливі дні для посадки часнику весною: 17, 18, 24, 25, 29 квітня та 4, 6, 7 травня.

Як садити часник

Посадка часнику навесні повинна здійснюватися у вологий грунт.

Часник садять рядками, роблячи борозенки глибиною 4 см. Коли ямки готові, в них викладаються зубці часнику. Потім їх засипають грунтом не більше ніж на 2-3 см. Сильно заглиблювати не потрібно, бо довго буде проростати.

Зубчики розкладають паростком догори на відстані приблизно 7-10 см один від одного – ярому часнику багато місця не потрібно, адже головки у нього невеликі. Щоб було зручно проводити прополювання та розпушування, міжряддя роблять близько 40 см.

Після висаджування часнику, якщо земля не надто волога, поливають грядку. Рекомендується також замульчувати її, щоб волога не дуже швидко випаровувалася. Зробити це можна тирсою або сіном.

Джерело: сайт Уніан

Читайте також: Коли садити картоплю у 2021 році: терміни та особливості посадки городньої культури

Теги:
Останні новини
29.03.2024, П’ятниця
28.03.2024, Четвер
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
22.03.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward