НОВИНИ

Після COVID-19 відчувається постійна втома — дослідження

Понад 50% пацієнтів, які вилікувалися від COVID-19, страждають від постійної втоми незалежно від тяжкості хвороби, показує дослідження, представлене на конференції Європейського товариства з клінічної мікробіології та інфекційних захворювань (ESCMID).

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

У міру того як пандемія вірусу КПК* (коронавірусу) продовжує поширюватися по всьому світу, росте і кількість пацієнтів, які одужали й тепер зіткнулися з постінфекційними проблемами.

Коментар:Втома — поширений симптом у пацієнтів із симптоматичною інфекцією COVID-19. І хоча характерні особливості вірусу SARS-CoV-2 добре вивчені, середньострокові і довгострокові наслідки інфекції залишаються недослідженими“, — пояснює доктор Ліам Таунсенд з лікарні Св. Джеймса і Інституту трансляційної медицини Трініті-коледжу в Дубліні.

Погане самопочуття

У дослідженні брали участь 128 осіб, яких набрали приблизно через 2,5 місяці після одужання. Хоча до цього часу симптоми хвороби повинні були зникнути, 52,3% опитаних повідомили, що як і раніше відчувають втому.

Команда доктора Таунсенда вивчила, чи відчувається втома після фізичного одужання і чи є зв’язок між сильною втомою і різними клінічними параметрами.

Знайти пояснення тривалої втоми вчені не змогли. Але вони відзначають, що, хоча в дослідженні жінки становили трохи більше половини (54%), дві третини пацієнтів, які відчувають втому, — жінки. Дослідники також виявили, що ті, хто повідомив про втому, страждають від тривоги або депресії.

Дослідження підкреслює, наскільки важливо оцінювати симптоми важкої втоми у вилікуваних після COVID-19, незалежно від тяжкості захворювання. Тому варто продовжити вивчення і знайти тих, хто потребує раннього втручання, пишуть автори роботи.

Джерело: сайт The Epoch Times

Читайте також: “Вірус стане агресивнішим?”: Україна входить в найважчий етап COVID-19

Дмитро Гаврилюк

Кажуть журналісти - сидяча робота? Це не про Діму. Нашого Дмитра хлібом не годуй, а дай лише попрацювати в домашньому садку. В перервами між практикою, він ділиться секретами і лайфхаками своїх знань. А ще Діма морж! Інколи нам здається, що в його жилах тече антифриз! Наразі Діма вегетаріанець з 3-річним стажем, який розкаже вам усе про користь бобових і овочів. І часто пише про це у авторському блозі.

Недавні новини

На Закарпатті чоловік підробив свідоцтво про смерть дружини, щоб виїхати за кордон

Прикордонники затримали чоловіка, який разом зі своєю 16-річною донькою намагався перетнути кордон. Він пред’явив свідоцтво…

36 хв. ago

У Луцьку викликали поліцію у тролейбус, бо жінка не трималася за поручень

У Луцьку в тролейбус №15 викликали правоохоронців, бо жінка не трималася за поручень. Про це…

53 хв. ago

12 класів школи: у Раді розповіли про масштабну реформу середньої освіти

В Україні продовжується велика реформа середньої шкільної освіти та поступове введення 12-річки. В її рамках…

1 годину ago

На Київщині викрили двох чоловіків, які “зливали” місця вручення повісток

На Київщині правоохоронці викрили адміністраторів інтернет-спільнот, які у месенджерах допомагали громадянам призовного віку уникати мобілізації.…

2 години ago

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про мобілізацію засуджених

Сьогодні, 8 травня, під час пленарного засідання Верховна Рада дозволила деяким категоріям ув’язнених мобілізуватися до…

2 години ago

Уряд створив штаб підготовки до наступного опалювального сезону

Кабінет міністрів України сьогодні, 8 травня, створив штаб підготовки до наступного опалювального сезону, який зокрема…

2 години ago