Перевірки Держпраці: поради юриста

event 00:03 Середа 31 Жовтня 2018

Минулої п’ятниці у офісі «Час Дій» пройшов форум: «Чи є життя після перевірок?». Це був насичений і цікавий вечір. Про реальність українських перевірок прийшло послухати понад 40 підприємців. Серед спікерів була адвокат Людмила Ромашко, яка має позитивні рішення суду щодо оскарження приписів інспекторів Управляння Держпраці.

Адвокат поділилася корисною і цікавою інформацією, дала вичерпні відповіді на питання зацікавлених бізнесменів.

Що потрібно знати підприємцю при перевірці: строки і формат перевірок; права і обов’язки інспектора; права і обов’язки бізнесмена; оскарження рішень.

По-перше. Перевірки можуть бути плановими та позаплановими. Позапланові перевірки проводяться за наявності інформації про факти порушення законодавства про працю.

По-друге.  Для здійснення перевірки Держпраці видається наказ, на підставі якого оформляється направлення (підписується керівником або заступником керівника Держпраці  і засвідчується печаткою).

Направлення на перевірку є чинним лише протягом зазначеного в ньому строку здійснення перевірки.

У посвідченні (направленні) на проведення заходу зазначаються:

  • найменування органу, що здійснює перевірку;
  • найменування роботодавця, щодо діяльності якого здійснюється перевірка;
  • номер і дата наказу на здійснення перевірки;
  • перелік посадових осіб, які беруть участь у здійсненні перевірки;
  • дата початку та дата закінчення перевірки;
  • тип перевірки (плановий або позаплановий);
  • підстави для здійснення перевірки;
  • інформація про здійснення попередньої перевірки (тип перевірки і строк її проведення)                                               

Перед початком перевірки державний інспектор зобов’язаний пред’явити роботодавцю направлення та службове посвідчення, що засвідчує державного інспектора праці, і надати копію направлення.

У разі виникнення сумнів щодо наявності у особи, що представляється інспектором, відповідних повноважень, підприємець може перевірити службове посвідчення, направлення на перевірку, а також зателефонувати до відповідного територіального управління Держпраці для підтвердження факту проведення у нього перевірки.

Варто пам’ятати, що не допускати до непланової перевірки представників Держпраці можна, якщо:

  1. Інспектор Держпраці не надав копії необхідних документів про перевірку, або якщо надані документи не відповідають закону. Це, зокрема, посвідчення на проведення перевірки.
  2. Інспектор праці не вніс запис про здійснення перевірки до журналу реєстрації заходів державного нагляду (контролю) (за наявності такого журналу). Варто зазначити, що ведення такого журналу не є обов’язковим, проте варто підприємцям його завести.
  3. Тривалість перевірки перевищує граничну. Планова перевірка може тривати не більше 10 робочих днів, а для малого підприємництва – не більше 5 робочих днів. Позапланова перевірка може проводитись не довше 10 робочих днів, а для малого підприємництва – не довше 2 робочих днів. Продовження строку проведення перевірки не допускається.

Отже, ми радимо пам’ятати про свої права і працювати згідно чинного законодавства.

Теги:
Останні новини
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
11.04.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward