“Отруєні Кремлем”: як у Росії карають “зрадників” і хто вже є у цьому списку

event 10:47 П’ятниця 21 Серпня 2020 У СВІТІ

Однією з найбільш обговорюваних подій сьогодні є ймовірне отруєння російського опозиціонера Олексія Навального. Саме такий метод “покарання” опонентів Путіна у РФ уже нікого не дивує. 

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Ця ситуація не перша, то ж згадаємо найгучніші загадкові отруєння, у яких звинувачують Кремль.

Чай з отрутою для Навального

Вчора, 20 серпня, в Омську екстрено посадили літак, який прямував з Томська в Москву. Причиною стали проблеми зі здоров’ям у російського опозиціонера Олексія Навального. 

Опозиціонера госпіталізували в одну з омських лікарень та під’єднали до апарату ШВЛ, він перебуває комі. 

У мережі з’явилися фотографія, де Навальний перед вильотом п’є чай у кафе в аеропорту Томська. В оточенні політика переконані, що саме в цей напій йому додали отрути.

Саме в отруєнні Навального впевнений юрист Фонду боротьби з корупцією РФ В’ячеслав Гімаді.

Коментар: “Немає сумніву, що Навального отруїли за його політичну позицію і діяльність. Юристи ФБК подають заяву за статтею 277 КК РФ, вимагаємо від СК РФ розслідування”, – написав Гімаді в Twitter.

Крім цього, прессекретарка Навального Кіра Ярмиш зазначила, що лікарі тягнуть час і не говорять, що їм відомо. Вона переконана в тому, що це є підтвердженням того, що Навального отруїли.

Жодних підстав для сумніву в здатності представників Кремля піти на такий злочин немає. Отруєння та фізичне знищення “неприємних” для російської панівної верхівки персонажів стало чи не нормою за час президентства Володимира Путіна.

Отруєння Сергія та Юлії Скрипалів

У березні 2018 року в британському місті Солсбері Сергія Скрипаля та його доньку Юлію отруїли нервово-паралітичною речовиною “Новачок”. Проте, Скрипалі стали одними з небагатьох “щасливчиків”, для яких організоване РФ отруєння не стало смертельним.

У Великій Британії вважають, що в замаху брали участь співробітники російських спецслужб. Журналісти розкрили імена трьох підозрюваних, але Москва звинувачення, звісно ж, заперечує.

Згодом Путін на запитання журналістів, чи не є цей інцидент сигналом для тих, хто має намір зрадити Росію, відповів, що Скрипаль в принципі “не мав ніякої цінності”. 

Коментар: “Я не кажу, що потрібно карати таким чином, як відбувалося у Солсбері, зовсім ні. Але зрадники повинні бути покарані”, – додав він.

Нагадаємо, у 2006 році Сергія Скрипаля у Росії засудили за державну зраду та шпигунство на користь Великої Британії. У 2010 році його помилували та обміняли на російських розвідників.

Смерть Олександра Перепелічного

У Росії мультимільйонер займався відмиванням грошей. Його також пов’язували з організованою злочинністю. Після еміграції до Великої Британії він вирішив розсекретити діяльність колишніх “колег”. 

Перепелічний надав західним спецслужбам інформацію про шляхи збагачення держслужбовців за схемою, яку першим викрив Сергій Магнітський. За це чоловіку погрожували й він знав, що на нього готується замах. 

Напередодні смерті він намагався “обдурити” переслідувачів: замовляв одночасно столики у кількох різних ресторанах та номери у двох готелях. 

У 2012 році впав замертво під час пробіжки біля власного будинку в Сурреї. При цьому незадовго до смерті чоловік пройшов повне медичне обстеження, яке показало, що він здоровий.

Посмертна експертиза показала, що серед компонентів отрути, яка вбила Перепелічного, був Gelsemium elegans (або “інфаркт-трава”) – рідкісна рослина, поширена в основному у Китаї. Таке отруєння є популярним способом убивства серед російських та китайських кілерів.

Отруєння Олександра Литвиненка

Автор низки різких звинувачень на адресу російської влади та особисто Путіна помер через три тижні після того, як випив чашку чаю зі смертельним полонієм-210 в лондонському готелі у листопаді 2006 року.

Раніше Литвиненко був співробітником ФСБ, а після відходу зі служби став її активно критикувати. У Росії він був відомий своїми гучними висловлюваннями стосовно підготовки вбивства Бориса Березовського і організації низки вибухів житлових будинків у РФ. 

Литвиненко розслідував убивство Ганни Політковської, опублікував дві книги та безліч статей, у яких розповів про таємниці Путіна і його найближчого оточення. Через страх за свою безпеку він був змушений втекти до Лондона.

Британське розслідування вбивства показало, що воно “ймовірно, було санкціоноване безпосередньо Путіним”. Отруїли ж його російські агенти Андрій Луговий і Дмитро Ковтун, яких Росія відмовилася екстрадувати. У 2015 році російський президент вручив Луговому медаль за “заслуги перед вітчизною”.

Скотленд-Ярд продовжує розслідувати цю справу, проте російська влада, очікувано, відкидає всі звинувачення з цього приводу.

Вбивство Юрія Щекочихіна

Російський політик та журналіст помер у липні 2003 року. До того він писав про злочинність і корупцію в колишньому Радянському Союзі та розслідував вибухи будинків у 1999 році (у їх організації звинувачували ФСБ). 

За офіційною версією, чоловіка вразила таємнича хвороба, що призвело до “гострої алергічної реакції та загальної інтоксикації організму”.Що цікаво, це сталося за кілька днів до того, як він повинен був виїхати до США. Там Щекочихін мав зустрітися з американськими слідчими у справі відмивання грошей ФСБ через Банк Нью-Йорку.

Медичні документи журналіста російська влада оголосила секретними, а рідним заборонили брати зразки тіла для незалежного розслідування. 

Однак це вдалося зробити таємно і результати експертизи, проведеної у Лондоні, показали, що Щекочихіна отруїли радіоактивним талієм.

Коментар: “За два тижні Щекочихін перетворився на старця, волосся випадало жмутами, з тіла зійшла шкіра, практично вся, один за іншим відмовляли внутрішні органи”, – згадував заступник головного редактора видання “Нова газета” Сергій Соколов.

Навіщо Путіну такі вишукані вбивства?

Авторка книги “From Russia With Blood” Гайді Блейк пояснила, що Кремль ліквідує ворогів з різних причин. Це може бути прагнення змусити замовкнути тих, хто занадто багато знає або чия діяльність серйозно загрожує путінській владі, або донести якесь повідомлення.

В разі, коли російські агенти хочуть ліквідувати ворога приховано, у них є великий вибір витончених методів, які дозволяють їм вбивати, не залишаючи слідів. 

Проте замах на життя Сергія Скрипаля та вбивство Олександра Литвиненка – колишніх співробітників спецслужб, які втекли на Захід – були іншого типу.

Коментар: “Використання таких отрут, як “Новачок” і радіоактивний полоній – це послання від Кремля. Дуже просте послання: якщо ви зраджуєте державу Росія, безпечного місця на землі для вас не знайдеться”, – розповіла Блейк.

Тому саме за часів Путіна в Росії створюються нервово-паралітичні речовини, смертоносні бактерії та радіоактивні отрути, здатні вбивати безслідно.

Джерело: сайт 24 канал

Читайте також: “Підозрюють отруєння”: російський опозиціонер Навальний потрапив до реанімації

Останні новини
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
11.04.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward