НОВИНИ

Офіційно: кожна восьма людина в Європі помирає через погану екологію

Кожна восьмий випадок передчасної смерті в Європі пов’язаний з забрудненням повітря, шумом, а також низькою якістю води і впливу хімікатів.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Про це говориться у новому звіті Європейського агентства з питань довкілля (EEA).

У ньому зазначається, що загалом 13% смертей в Європі можуть бути пов’язані з погною екологією. Найбільше страждають бідні люди та вразливі прошарки населення. В агентстві наголосили, що нині потрібні рішучі дії для захисту цих людей.

Коментар:Існує чіткий зв’язок між станом навколишнього середовища і здоров’ям нашого населення. Кожен повинен розуміти, що піклуючись про нашу планету, ми рятуємо не тільки екосистеми, але і життя“, — зазначив комісар ЄС з навколишнього середовища Віргініюс Сінкявічюс.

Про що йдеться у звіті?

Дослідники встановили, що у 2012 році загалом 630 тисяч випадків передчасної смерті в ЄС були пов’язані з факторами навколишнього середовища. Це останній рік, за який є дані.

Забруднення повітря є причиною 400 тисяч смертей на рік, шумове забруднення — 12-тьох тисяч смертей. Решта випадків були пов’язані з екстремальними погодними умовами, такими як спека.

Коментар: Люди піддаються багатьом ризиками у будь-який час через забруднення повітря, води, а також через шум, хімічні речовини“, — йдеться у звіті.

Хто страждає найбільше?

Найбільше забруднення повітря та екстремальні погодні умови (спека чи надмірний холод) впливають на бідних людей. Це пов’язано з тим, де вони живуть, ходять в школу та на роботу. Як правило, це міські квартали, розташовані неподалік інтенсивного руху транспорту.

Від поганої екології найбільше страждають країни Східної Європи. Якщо показник смертей у Норвегії та Ісландії становить 9%, то в Албанії він досягає 23%, а в Боснії і Герцоговині — 27%. В ЄС найвищий показник в Румунії — 19%.

Чи все так погано і що можна вдіяти?

У звіті зазначається, що є позитивні моменти. Так, кількість передчасних смертей, пов’язаних з забрудненням повітря, зменшилося з 1 мільйона у 1990 році до 400 тисяч нині. Також у більшій частині Європи покращилася якість води. Зраз вона там на хорошому рівні.

Коментар:Східна Європа і Південно-Східна Європа бідніші і більш забруднені, оскільки там у повітря потрапляють продукти згорання твердого палива для обігріву помешкань та приготування їжі“, — йдеться у звіті.

В ЄС кажуть, що для порятунку екологічної ситуації, країни мають зменшити дорожній трафік і скасувати субсидії на викопне паливо. Також пропонується запровадити заходи щодо стимулювання використання електромобілів.

Джерело: сайт Hromadske

Читайте також: Гривня знецінюється 10-ий день поспіль

Дмитро Гаврилюк

Кажуть журналісти - сидяча робота? Це не про Діму. Нашого Дмитра хлібом не годуй, а дай лише попрацювати в домашньому садку. В перервами між практикою, він ділиться секретами і лайфхаками своїх знань. А ще Діма морж! Інколи нам здається, що в його жилах тече антифриз! Наразі Діма вегетаріанець з 3-річним стажем, який розкаже вам усе про користь бобових і овочів. І часто пише про це у авторському блозі.

Недавні новини

Міноброни планує запровадити електронну чергу до ТЦК

Міністерство оборони найближчим часом планує запровадити електронний запис для відвідування ТЦК.  Про це в ефірі…

14 хв. ago

Страсна п’ятниця – 3 травня: історія, традиції та заборони

Страсна п'ятниця - одне з найважливіших свят у християнській традиції. Це день, коли віруючі згадують…

23 хв. ago

Що робити, якщо витягнулася розсада капусти: поради городникам

Інколи буває, що насіння капусти сходить неодночасно, і тому та капуста, що раніше зійшла, тягнеться…

30 хв. ago

На Рівненщині браконьєр вбив червонокнижного лося

Поліцейські викрили жителя Вараського району на браконьєрстві. Про це повідомили у пресслужбі поліції Рівненщини. До…

36 хв. ago

Переговори з росією можуть початися після конференції у Швейцарії — Кулеба

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба зазначив, що сідати за стіл переговорів з росією немає сенсу,…

1 годину ago

Чистий четвер: традиції, прикмети, заборони

29 квітня розпочався Страсний тиждень і особливе місце у ньому посідає Чистий четвер, який випадає…

1 годину ago