Офіційно: кожна восьма людина в Європі помирає через погану екологію

event 10:00 Середа 09 Вересня 2020 У СВІТІ

Кожна восьмий випадок передчасної смерті в Європі пов’язаний з забрудненням повітря, шумом, а також низькою якістю води і впливу хімікатів.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Про це говориться у новому звіті Європейського агентства з питань довкілля (EEA).

У ньому зазначається, що загалом 13% смертей в Європі можуть бути пов’язані з погною екологією. Найбільше страждають бідні люди та вразливі прошарки населення. В агентстві наголосили, що нині потрібні рішучі дії для захисту цих людей.

Коментар:Існує чіткий зв’язок між станом навколишнього середовища і здоров’ям нашого населення. Кожен повинен розуміти, що піклуючись про нашу планету, ми рятуємо не тільки екосистеми, але і життя“, — зазначив комісар ЄС з навколишнього середовища Віргініюс Сінкявічюс.

Про що йдеться у звіті?

Дослідники встановили, що у 2012 році загалом 630 тисяч випадків передчасної смерті в ЄС були пов’язані з факторами навколишнього середовища. Це останній рік, за який є дані.

Забруднення повітря є причиною 400 тисяч смертей на рік, шумове забруднення — 12-тьох тисяч смертей. Решта випадків були пов’язані з екстремальними погодними умовами, такими як спека.

Коментар: Люди піддаються багатьом ризиками у будь-який час через забруднення повітря, води, а також через шум, хімічні речовини“, — йдеться у звіті.

Хто страждає найбільше?

Найбільше забруднення повітря та екстремальні погодні умови (спека чи надмірний холод) впливають на бідних людей. Це пов’язано з тим, де вони живуть, ходять в школу та на роботу. Як правило, це міські квартали, розташовані неподалік інтенсивного руху транспорту.

Від поганої екології найбільше страждають країни Східної Європи. Якщо показник смертей у Норвегії та Ісландії становить 9%, то в Албанії він досягає 23%, а в Боснії і Герцоговині — 27%. В ЄС найвищий показник в Румунії — 19%.

Чи все так погано і що можна вдіяти?

У звіті зазначається, що є позитивні моменти. Так, кількість передчасних смертей, пов’язаних з забрудненням повітря, зменшилося з 1 мільйона у 1990 році до 400 тисяч нині. Також у більшій частині Європи покращилася якість води. Зраз вона там на хорошому рівні.

Коментар:Східна Європа і Південно-Східна Європа бідніші і більш забруднені, оскільки там у повітря потрапляють продукти згорання твердого палива для обігріву помешкань та приготування їжі“, — йдеться у звіті.

В ЄС кажуть, що для порятунку екологічної ситуації, країни мають зменшити дорожній трафік і скасувати субсидії на викопне паливо. Також пропонується запровадити заходи щодо стимулювання використання електромобілів.

Джерело: сайт Hromadske

Читайте також: Гривня знецінюється 10-ий день поспіль

Теги:
Останні новини
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
11.04.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward